Честит рожден ден на Българското национално радио!

преди 1 година

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Днес Българското национално радио става на 84 години! Първите радиопредавания в България са осъществени още през 1929 г., когато група инженери, начело с инж. Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Сирак Скитник Снимка Уикипедия

На 18 юни 1935 г. за първи главен ръководител на Радио „София“ е назначен Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник – поет, художник и театрален критик.

В началото на 1936 г. са инсталирани три антени с характерната ромбоидна форма, доставени от унгарската фирма „Стандарт“ за радиоизлъчване на средни вълни. На 21 май 1936 г. трите радиостанции едновременно започват да излъчват като част от първата българска национална радиомрежа с равнопоставени радиопрограмни служби в София, Варна и Стара Загора.

Сградата на Радиото, построена през 1941 г. Снимка Уикипедия

През 1938 г. започва строежът на нова страда на Радио „София“ на булевард „Драган Цанков“ 4, в тогавашната вилна зона на София. Основният строеж е завършен през 1941 г. Новите студиа, открити през 1942 г., са сочени като най-модерни на Балканите. Също през 1942 г. по Радио „София“ започва да се излъчва и сигналът на службата „Точно време“ от Астрономическата обсерватория. През зимата на 1943 – 1944 г. по време на англо-американските бомбардировки над София бомба пада и събаря задната част на първо студио. Радиото е евакуирано в училището на софийското село Нови хан.

За няколко години по време на Втората световна война (от 1941 до 1944 г.) в българската национална радиосистема е включена и нова радиостанция в град Скопие като трета българска районна радиостанция.

Точно в 6 часа сутринта на 9 септември 1944 г., след извършен въоръжен преврат, Кимон Георгиев прочита по Радио „София“ прокламация на Отечествения фронт. За директор на радиото е назначен Орлин Василев, скоро заменен от завърналия се от Москва Карло Луканов, ръководил радиото до 1947 г. Радиото се превръща в идеологическа институция на новата Отечественофронтовска власт. 

На 1 октомври 1953 г., в 21:25 ч. по първа програма на Радио „София“ за първи път прозвучава сигналът на Съветското радио, последван от думите: „Говорит Москва, Говори София! Добър вечер, драги слушатели! Започваме нашето предаване за трудещите се от Народна република България …“ Оттук нататък дълги години Радио „София“ ще излъчва всеки петък половинчасовите предавания, изпратени от Радио „Москва“.

На 18 януари 1960 г. със заповед на министъра на просветата и културата Начо Папазов са дадени указания цялата дейност на радиото и телевизията да бъде в духа на решенията на конгресите и пленумите на БКП.

От 4 януари 1971 г. първа програма на Българското радио носи името „Хоризонт“. Новата програма е информационно-музикална и е заимствана от формата на Радио „Франс Интер“.

Втора програма е наречена „Христо Ботев“, а трета – „Орфей“. Тя е литературно-музикална.  

Новата сграда на БНР, проект на арх. Георги Стоилов, е открита през 1972 г.
Снимка Уикипедия

През 1972 г. е открита новата сграда на Българското радио в София на

булевард „Драган Цанков“ 4. През 1977 г. е открита и четвърта програма на Българското радио – „Знание“.

През 80-те години за първи път излизат в ефир предаванията „Преди всички“, „Добър ден“, „Неделя 150“, „Хора, пътища, автомобили“, „Спорт и музика“, станали емблематични за Българското национално радио.

На 3 януари 1984 г. започва излъчването на първия нощен блок в ефира на България – „Нощен Хоризонт”. 

Първото излъчване на обедния информационен блок „12 плюс три“ е на 4 януари 1989 година.

За първи път на 11 ноември 1989 година Петко Георгиев произнася по националния ефир обръщението: „Дами и господа, добър ден“.

Национални програми

Програма „Хоризонт“

Програма „Христо Ботев“

Регионални радиостанции

Радио „Благоевград“

Радио „Бургас“

Радио „Варна“

Радио „Видин“

Радио „Кърджали“

Радио „Пловдив“

Радио „София“

Радио „Стара Загора“

Радио „Шумен“

Интернет радио „Бинар“ предава само по интернет от 2012 г. и е уникална по рода си платформа на БНР, работеща по най-нови технологии.

Програми за чужбина

Радио „България“ е бивша международна 24-часова радиопрограма на 11 езика за целия свят, закрита през 2017 г.

Радио „София“ започва излъчване на предавания за чужбина през 1936 г. чрез радиопредавател на къси вълни. Първоначално са излъчвани само кратки новини на есперанто, а след 1 май 1937 г. програмите са станали редовни, пет пъти седмично – на френски, немски, английски и италиански език. На 16 февруари 1936 г. (неделя) цялата национална утринна програма на Радио „София“, която се излъчва за страната, се предава и на къси вълни и се чува в цяла Европа, Северна Африка, Северна Америка и Канада.

Програмите на турски език на Радио „България“ се предават в районите с компактно местоживеене в Република България от населението с турски етнически произход, както и за слушателите от съседна Турция и чужбина. Тези програми се излъчват от 1945 г. През декември 1984 г. предаванията на турски език за страната са спрени в хода на т. нар. възродителен процес. През 1994 г. те са възстановени.

На 1 юни 2016 г. е спряно излъчването в интернет на емисии на 11 езика. Сред причините са малък интерес, въпреки че предавателите на къси вълни са спрени на 31 януари 2012 г.

Сега програмата Радио „България“ се излъчва само на турски език от Шумен и от Кърджали.

Предлагаме на нашите читатели песента на Лили Иванова „Без радио не мога”.

Етикети: *