Човекът, който спря Брекзит

преди 3 години

Гласът му е като на нашия Боримечката, когато предупреждава, че топчето ще гръмне.

Докато премиерът Тереза Мей се подготвя за нова битка с депутатите по въпроса за Брекзит, един човек стои в центъра на събитията и има властта да определя това, което ще се случва оттук нататък.

Снимка Интернет

Този човек е Джон Саймън Бъркоу – спикърът на Камарата на общините.

Това е длъжност, която е нещо като председателя на нашия парламент, но не съвсем. Бъркоу заяви, че няма да подложи отхвърления на два пъти от Камарата договор, освен ако в него няма значителни промени. Така става невъзможно трето гласуване на предложената от Тереза Мей сделка за Брекзит. Бъркоу се позова на 400-годишен закон, който е бил прилаган за последен път преди 99 години. Управляващите не изключват вариант да помолят кралицата да се намеси по случая. Очаква се до 21 март британският премиер официално да поиска от ЕС отсрочка за Брекзит .

Онези наши читатели, които следят сагата Брекзит в британския парламент по BBC или CNN са забелязали,че камерите показват по-често говорителя на Долната камара, отколкото премиера Тереза Мей.

Колоритният Мистър Спикър, както се обръщат към него депутатите, непрекъснато е принуден да въдворява ред при нажежените страсти около гласуванията на предложенията на Мей.

Той буквално крещи „Order! Order!” (Ред) и успява да въдвори тишина, укротявайки 650-те представители на народа. В британската преса го наричат „звероукротител”.

Гласът му е като на нашия Боримечката, когато предупреждава, че топчето ще гръмне.

Джон Бъркоу има балкански корени. Баща му е таксиметров шофьор от еврейско семейство. Неговите бащи и деди по бащина линия са евреи, пристигнали на Острова от Румъния преди век. След като се установява във Великобритания, семейството сменя фамилията си от Berkowitz на Bercow.

Говорителят е най-важният служител на Камарата на общините. Той председателства Камарата, следи за спазването на правилата на парламентарната процедура, представлява Камарата във външните отношения с длъжностни лица, други правителствени агенции и Горната камара на британския парламент – Камарата на лордовете. Цялата кореспонденция, изпратена до Камарата, е адресирана до него.

Когато стотици депутати се опитват с викове да защитават позициите си в дискусиите, говорителят трябва да може да възстанови реда, да прави забележка на колегите си или дори да ги помоли да напуснат залата.

Говорителят се избира от Долната камара в началото на мандата на всеки нов парламент.  

За този пост се номинират опитни парламентаристи. Политик, който е предложен за поста говорител, прекъсва членството в партията си. Ако той наруши принципа на безпристрастност, всеки депутат има право да внесе в Камарата предложение, с което да критикува спикера. Той не участва в дебатите, не може да задава въпроси към министрите и гласува само ако гласовете на депутатите са разделени по равно. Въпреки това неговата намеса в дебатите за Брекзит доведе до обвинения от страна на бившите му колеги-консерватори, че е предубеден както срещу правителството, така и срещу самия Брекзит. И естествено той се радва на широка подкрепа от страна на депутатите от опозицията.

Обръщението към него е „достопочтенни”. Назначава се от кралицата по предложение на министър-председателя.

Джон Саймън Бъркоу е роден е на 19 януари 1963 г. в скромно семейство. Израснал е в Лондон. В младостта си става първи млад тенисист на Великобритания, но заболява от бронхиална астма и не може да продължи кариерата си на професионален спортист. Заклет фен е на „Арсенал” още от 1971 г. и винаги ходи със сина си на негови мачове.

Политическата му кариера започва през 1986 г., когато е избран за съветник от Консервативната партия в един лондонски квартал и остава на този пост 4 години. През 1995 г. е назначен за специален съветник на главния секретар на Министерството на финансите.

Има две неуспешни кампания за депутат, докато през 1997 г. за първи път е избран в парламента като депутат от Бъкингам. 12 години по-късно  – на 22 юни 2009 г., е избран за говорител на Камарата на общините.  В първия кръг на изборите тогава Бъркоу получава 179 гласа – повече от всеки друг кандидат, но по-малко от мнозинството, необходимо за победа. В третия и последен кръг на гласуването по-късно същия ден той побеждава сър Джордж Йънг с 322 на 271 гласа и е одобрен от кралицата в 10 ч. вечерта като 157-мия говорител на Камарата и най-младият, който заема този пост за последните 100 години. В момента е спикер за рекорден четвърти път.

Срещу него има обвинения, че често използва език, непривичен за Уестминстър. Самият той не отрича, че е нарекъл жена-министър „глупава“.

Размяната на реплики между депутатите и председателя става все по-ожесточена, но напрежението достигна точка на кипене, когато започнаха гласуванията за Брекзит.

Създавайки прецедент и отхвърляйки съветите на хората от екипа си, Бъркоу позволи на депутатите да променят правителствено предложение по договора за Брекзит. Това принуди премиера Тереза Мей бързо да се върне в Камарата на общините, за да обясни какво ще стане, ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите. Решението на Бъркоу предизвика гняв в залата, а консервативните депутати и министри го заклеймиха директно.

„Много от нас сега вече ще имат непоколебимо убеждение, че съдията на нашите дела вече не е неутрален“, каза един от народните представители.

Друг пък коментира, че на стикера на колата на Бъркоу било изписано нецензурно обръщение за Брекзит.

Бъркоу отговори строго, че колата принадлежи на съпругата му и „тя има право на своите възгледи“.

Бъркоу се опитва да модернизира парламента като сменя традиционните дрехи на председателя с проста роба върху костюма. Но критиците казват, че той е надут и опиянен от звука на собствения си глас – един от консервативните депутати гласно го описа като „глупаво, престорено набожно джудже“.

Миналата година Бъркоу разгневи много консерватори с откритата си съпротива да позволи на американския президент Доналд Тръмп да говори пред парламента.

Спикърът трябва да се пенсионира през следващата година, но има предположения, че това може да се отложи, за да надзирава процеса на Брекзит – идея, която твърде вероятно ще разгневи правителството.

През 2002 г. Бъркоу се жени за Сали Илман  и имат три деца.

Етикети: * * *