Ненчев: Чуждопоклоници от БСП, къде бяха вашите на 1 март 1941?

преди 8 месеца

Чуждопоклоници от БСП, т. нар. Народен съд е престъпление, извършено от слуги на чужда държава, които през 1940 г. призовават за „съюз със СССР и прогресивна Германия“.

От БЗНС определяме като изключителен цинизъм декларацията на БСП, според която „Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер.“
Нима забравихте каква позиция заемаше вашата партия през зимата на 1940-1941 г., когато България беше подложена на изключителен натиск и заплахи, за да се присъедини към Тристранния пакт? Не помните ли, че единствено БЗНС и „автентичната десница“ се противопоставяха на всякакво сътрудничество с нацистите?
Осъдихте ли действията българските комунисти от този период, които гласовито се обявяваха за „съюз със СССР и прогресивна Германия“? Осъдихте ли действията на същите лица, когато през 1944 г. те се саморазправиха както с тази част от елита, принудена чрез сплашване да стане съюзник на Хитлер, така и с най-последователните противници на всякаква форма на сътрудничество с нацистите!

Категорично не можем да приемем за „антифашисти“ слепите сподвижници на една чужда сила, които мълчаха и бездействаха в навечерието на 1 март 1941 г. при присъединяването на България към Тристранния пакт, но на 22 юни същата година, когато единият диктатор нападна другия, активно поеха „курс на въоръжена борба“ срещу собствената си държава!

Необходимо ли е да припомняме например, че във Финландия, която е във война със Съветския съюз, за да се избегне съветската окупация, дори тамошните комунисти подкрепят усилията на президента Манерхайм, срещу когото 20 години по-рано са водили гражданска война? Не е ли повече от очевидно, че в резултат от това Финландия има по-щастлива съдба от нас след войната?

Приемате ли, че Съветско-българската война, обявена ни от Сталин на 5 септември 1945 г., е агресия, напълно извън контекста на войната с нацизма? Нима в онзи момент България не е управлявана от правителство на последователни антифашисти, което изважда страната от Пакта, инициира преговори за примирие с Великобритания и САЩ и е готово да изпълни всяко съветско искане за сътрудничество във войната?

Осъждате ли действията на българските комунисти, които поощряват Съветския съюз да ни обяви война, след като пронацисткият режим е паднал?

През 2016 г. по предложение на БЗНС с Решение на МС 21 февруари е обявен за Ден на признателност към съпротивата срещу нацизма в България. Датата е избрана, защото именно тогава през 1941 г. в дома на Никола Мушанов се провежда съвещание на лидерите на опозицията, които се противопоставят на включването на България в Тристранния пакт. За да почете този ден, в знак на признателност и уважение на 21 февруари БЗНС ще поднесе цветя пред паметника на д-р Г. М. Димитров – лидерът, който най-активно се противопоставя на въвличането на България в Пакта и затова е принуден да напусне страната. Как би могъл да предположи, че ще трябва да емигрира отново през 1945 година, когато властта е изцяло в ръцете точно на тези, подкрепяли или най-малкото останали безучастни към присъединяването на България към Пакта!

За съжаление това е трагичната българска история и ако искаме да постигнем национално помирение, трябва да я приемем такава, каквато е била. Да оценим решението на цар Борис III и на правителството да склонят глава пред Хитлер като тежка стратегическа грешка, която оставя страната ни на произвола на Сталин. Но трябва да осъдим както вероломното съветско нападение срещу България, извършено извън контекста на войната срещу нацизма, така и неговите български съучастници!

Само тогава ще съумеем да извлечем истинската поука от историята – че никога не трябва да обвързваме България с диктатори. Че те не могат да бъдат омилостивени и че дори когато е опасно и рисковано, България трябва да действа като активна част от семейството на демократичните народи.

Текстът е от Фейсбук страницата на Николай Ненчев