Цвета Караянчева в Белене: Единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет, предавана от поколение на поколение

преди 2 години

Традиционното поклонение пред паметта на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров „Персин“ се проведе за 30-ти път.

„Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато човешката природа е показвала най-грозното от себе си, но е много важно те да не бъдат забравяни.“ Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в словото си пред участниците в националното поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров „Персин“ – Белене.

Снимка от сайта на Народното събрание

Председателят на парламента подчерта, че тези моменти трябва да бъдат помнени, защото единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет, предавана от поколение на поколение. „Белене е пустош на разбитите съдби, на смазаните животи, на потъпканите таланти, на отреченото право на самоопределение“, заяви Цвета Караянчева. „Белене е символ на четиридесет и пет годишната изолация от свободния свят, на безправие, на страх, на политически разгул“, добави тя.

„Не толкова отдавна тук са били докарвани мъже и жени, чиято основна вина е била, че искат да живеят достойно“, отбеляза председателят на Народното събрание. „Твърде малко време е минало, за да можем да си позволим да гледаме на тези събития хладнокръвно като на отдавна отминала история“, посочи Цвета Караянчева. „Живи са преките наследници на някои от жертвите на това престъпление, гневът и болката са също живи и още дълго ще останат живи“, добави тя.

Традиционното поклонение пред паметта на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров „Персин“ се проведе за 30-ти път. В него участваха депутати, представители на изпълнителната и местната власт и много граждани. През 2019 г. се навършват 70 години от създаването на лагера в Белене.

Етикети: * *