Цветан Цветанов: Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България

преди 3 години

Президентът трябва да разбере, че външната политика се формира от правителството

„Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в интервю за предаването „Тази неделя” по БТВ.

„Виждам какво се случва в държавите от ЕС. Какви са притесненията им. В някои от министерствата в държавите-членки се създадоха специални звена, които да работят точно за тази пропагандна дейност, която правят“, каза Цветанов.

Той съобщи, че българските служби вече са в контакт с британските си колеги по повод информацията, че офицерът от военното разузнаване на Русия Сергей Федотов, свързан със случая „Скрипал“, е бил в България няколко дни преди инцидента с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му. 

На въпрос, ако случаят с Емилиян Гебрев набъбне до скандал и ако бъдат представени доказателства от службите ни, че руският агент е свързан с отравянето на Гебрев и Скрипал, дали ще се стигне до изгонването на руски дипломати, Цветанов отговори:  „Имам моя лична позиция, но не бих искал да я коментирам, защото представлявам парламентарна група. В тази посока ще се въздържа от коментар“, каза Цветанов, след което добави: „Трябва някой път да се взимат и подобни решения.“

„През 2016 г. избрахме президент, който не си спази принципите, той беше номиниран от Корнелия Нинова по проекта „Решетников“ (руски генерал от запаса, бивш резидент на руското външно разузнаване в България)“, каза още Цветан Цветанов. 

„Избрахме човек, който не спази принципите, които изповядва до 2012 г. След 2012 г. има промяна във възгледите на президента Радев, когато той възнамерява да се занимава с политика“, добави Цветанов.

Според него президентът Радев търси постоянна конфронтация с правителството и парламента. Цветанов попита за три години колко пъти президентът Радев се е обърнал от трибуната на българския парламент. Той подчерта още, че президентът трябва да разбере, че външната политика се формира от правителството. 

Етикети: * * * *