Цветанов: F 16 са най-добрият стратегически избор за България, Румен Петков твърди точно обратното

преди 2 години

В момента процедурата се движи в посока, която вече отива към финалната част

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ,зам. председател на ГЕРБ, даде интервю в предаването „Тази сутрин” на бТВ. Ето какво каза той за избора на междуведомствената комисия за изтребителите F 16, решението за което бе обявено в петък.

Решението, обявено от Министерството на отбраната, е експертно. Ще започне съгласувателна процедура,която е 14 дни. Надявам се, че на 9 януари ще има вече заседание на Министерския съвет, където ще има определено решение, което ще бъде представено на Народното събрание и до края на януари този дебат ще бъде приключен в парламента. Тогава вече ще можем да говорим за окончателно решение, което ще предложим на Министерския съвет, за да финализира сделката. Изборът на F 16 е най-доброто от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем кои са държавите, членки на НАТО, които са наши съседи – Гърция, Румъния и Турция са с F 16. Да погледнем и кои са държавите от ЕС, членки на НАТО, които отидоха към друго превъоръжаване – с „Грипен”, за които президентът Радев много алармираше и много защитаваше и служебният кабинет, назначен от Румен Радев след една непрозрачна процедура избра „Грипен” и елиминира всички останали. Това бе еднолично негово решение – и назначаването на министрите, и на служебното правителство бе изцяло в правомощията на президента Радев.

Защо ще предпочетете F 16 пред „Грипен”, попита водещата.

Защото F 16 e на въоръжение в почти всички държави, членки на НАТО и има пълната съвместимост със способностите на защита на националната сигурност на България, така и за участието в съвместни операции с други държави, членки на НАТО. Мога да потвърдя нещо – в Словакия само преди 8 месеца имаше протести за съмнение за корупция, свързана с определянето на „Грипен”. Тогава словашкото правителство отмени това си решение и в момента вече финализира сделката за F 16  със САЩ. И нека си поставим за анализ и изводи защо президентът Радев бе толкова голям защитник на „Грипен” през цялото това време и погледнете как приключиха сделките за „Грипен” в Чехия и Унгария.

Искате да кажете, че президентът Радев е корумпиран, пита водещата.

Не, това са ваши думи –отговори Цветанов. Недейте да ми вменявате подобни думи. Аз само казвам какви са фактите и обстоятелствата за сделките в Чехия и Унгария, където имаше много съмнения за корупция и непрозрачност. И виждам какво се случи в края на 2016 и началото на 2017 г. – избор, който беше направен от служебното правителство,имаше отново някакви съмнения.

В момента процедурата у нас се движи в посока, която вече отива към финалната част. И в парламента ще имаме един достоен дебат, за да можем да вземем правилното решение и да подкрепим експертизата, която бе дадена от междуведомствената комисия на Министерството на отбраната и аз съм убеден, че когато имаме сделка, способностите на Българската армия ще бъдат по-добри, ще бъдат защитени и ще можем действително да сме направили правилният избор както за стратегическото партьорство със САЩ,така и да бъдем част от изискванията на НАТО за повишаване на стандартите. И разбира се да покрием критериите за придвижване към двата процента от БВП, които да бъдат за Българската армия.

Защо трябваше да минат две години, за да изберем F 16?

Защото има процедури. Има експертиза, която трябва да свърши своята работа.  Ако сега отменим тази процедура по някакви причини, тогава вече действително ще бъдем забавени с още няколко месеца, може би и години Убеден съм, че ако нямаше решението на служебния кабинет…Модернизацията, превъоръжаването на Българската армия има три пакета – сухопътни, военноморски ивоенновъздушни сили. Президентът даде приоритет само на ВВС..

В какво обвинявате президента, за какво намеквате – попита водещата

В нищо – отговори Цветанов.Само казвам фактите, а всеки може да си направи изводите. Нека си пожелаем весели празници.

Румен Петков:  F-16 е възможно най-лошият избор

Изборът на самолетите F-16 е национално предателство, съсипващо военновъздушните сили на България. Това заяви в своя позиция председателят на АБВ.

„Първо: От възможните три варианта за избор, само F-16 е с един двигател. Няма пилот (въпреки твърденията на Б.Б.), който да предпочете един,вместо два двигателя зад гърба си.

Второ: F-16 е изключително капризен към пистите, а при излитане, това може да бъде фатално. И на Красимир Каракачанов трябва да е ясно, че от сега нататък, лично той носи отговорност за всичко, в това число и за инфраструктурата на нашите летища.

Трето: За всяка резервна част ще плащаме мито и ще чакаме разрешение за внос и от щатската комисия, която заседава два пъти годишно.

Четвърто: „Еврофайтер“ има заводи в почти цяла Европа. Логично е да изгради и в България. Още повече, има данни, че те са харесали някой от заводите ни. 

Пето: „Грипен“ са утвърдена марка в Европа и не случайно имат такова убедително присъствие (на фона на това, че Холандия сваля F-16).

Шесто: Властите в България трябва да се научат първо да браният националния ни интерес, да осъзнаят, че сме част от Европа и да не слугуват на чужди, в това число корпоративни интереси (Вярно ли е, че не купуваме самолетите от САЩ, а от “Локхйид Мартин“).

Седмо: Слугинажът при управлението на държавата е лош етикет. АБВ настоява за решение, което да гарантира сигурността на пилотите ни и перспективата пред нашите ВВС. Решение, което отговаря на интересите на България.

Осмо: От АБВ искаме да е ясно, че този, който ни унижава, карайки ни да купуваме самолети, които са изучавани през 70-те години на миналия век във военните ни училища, трудно може да бъде квалифициран като партньор, още по-малко, като приятел. Друг е въпросът, че той ни принуждава, защото имаме безгръбначна власт. Уважаващите себе си държави си купуват самолети за 30-40 години напред, а не самолети на 30-40 годишна възраст“.

„От АБВ настояваме за позиция на президента по този въпрос. Настояваме за позиция и на председателя на Комисията по отбрана към Народното събрание ген. Константин Попов“.

„Самият начин, по-който се взема това решение за F-16, след появата на една група втора и трета ръка американски чиновници и телефонен разговор,  е самоунизяващ за страната ни. Това е решение със стратегически характер, което преди седмици бе обявено като възможно за края на 2019 година. Сега то  беше претупано по грозен за България начин. При така създадената практика, ако Борисов се срещне с Тръмп,очаквам да си купим и подводници“.

„И нещо лично: Красимире, не съучаствай с целия си екип в национално предателство. Етикетът „предател“ ще те съпътства през целия ти живот”.

С публикуването на двете коренно противоположни мнения „Приоритети“ иска да сложи началото на дискусия по темата. Защото България не купува краставици, а национална сигурност! Очакваме и много други мнения по повдигнатите въпроси на office@priorities.bg

Етикети: * *