Да честитим ли вече 27-та титла на „Левски”?

преди 8 месеца

По административен път в България може да се стане шампион, но в Европа тия номера от селски вечеринки не вървят.

Треньорът на ЦСКА Любослав Пенев бе глобен с 9000 лева от Българския футболен съюз (БФС) за острите си и крайни изказвания след загубата от Левски с 0:1. Решението е „във връзка с множество сезирания до комисия „Етика и феърплей“ и Дисциплинарната комисия“. Не беше показано поне едно от тези сезирания. Всичко е анонимно.

То идва скоростно след извънредно заседание на комисията, след като ден преди това Пенев отправи остри думи към президента на БФС Борислав Михайлов и колегите му в ръководството, както и към съдийството.

Треньорът бе глобен с 5000 лева „за нанесени обиди в средствата за масова информация към ръководството на БФС, засягащи човешкото достойнство, етиката и морално-етичните изисквания“. Другата част от глобата е за „унизителни и обидни изказвания публично, в печатни, телевизионни и електронни медии за честта и достойнството на футболните съдии“.

„Славия“ пък бе глобена с общо 11 000 лева след мача с Левски, загубен от белите с 0:3. В основата е глоба от 10 000 лева заради обиди от ръководители на белите към длъжностни лица.

От Етичната комисия към БФС обявиха, че след края на първото полувреме при прибиране на съдийската бригада в тунела президентът на „Славия“ Венцислав Стефанов е отправил обидни и заплашителни думи спрямо главния съдия Станислав Тодоров.

След мача колоритният президент на „Славия” заяви, че има директива Левски да стане шампион  и че сините ще получават съдийска помощ. От Етичната комисия пишат в становището си, че президентът на белите е отправил „необосновани предположения за бъдещо тенденциозно съдийство в полза на ПФК „Левски“ (София)“.

„Комисията „Етика и феърплей“ намира действията и поведението на г-н Стефанов за неетични в качеството му на ръководител на футболен клуб и на член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Комисията подчертава, че подобни прояви са в разрез с етиката и феърплея в спорта“, се казва в становището.

Забелязахте ли? И двете глоби са наложени за изказвания срещу ръководството на футболния съюз и съдиите, назначавани от същия този футболен съюз. Забележителното е, че и двете глоби са наложени след мачове на ЦСКА и „Славия” с „Левски”. Което е доста съмнително и май потвърждава думите на Венци Стефанов за директивата кой да стане шампион.

Хората от БФС се изживяват като магистратите от съдебната система, чиито решения не се коментират, а се изпълняват.

Разбираемо е желанието на хора от висшите ешелони на държавата „Левски” най-после да стане шампион, след като не е бил от 2009 г. По този начин – с глоби и забрана да се коментира съдийството, обаче се ставаше шампион преди 35-40 години. Но като се има предвид това, че футболните хора от централата са оформяли мирогледа си точно в онези години, няма нищо чудно в техните действия.

Схемата им е простичка – назначават съдия новобранец, който дава червен картон на противник на сините, не отсъжда очевадни дузпи, докато „Левски” не спечели. После този съдия се покрива. Едно време от кумова срама такива съдии поне бяха наказвани. Сега и това го няма, пердето напълно е паднало.

Няма съмнение, че поне няколко от титлите на седемкратния шампион „Лудогорец” бяха спечелени административно – чрез свирене на несъществуващи дузпи, затваряне на очите при очевидни засади и прочие тънки съдийски номера. Сега те ще бъдат прилагани до пълната победа на отбора на властта, както отдавна наричат тима от „Герена”.

Своята безспорна роля имат и т.нар. футболни коментатори и анализатори, които винаги са съгласни с решенията на съдиите и не смеят да ги поставят дори под минимално съмнение, след като на всички зрители е ясно, че съдията е сгафил, и то умишлено.

Преди години по административен начин шампионът ЦСКА бе изваден от Шампионска лига и на негово място БФС сложи „Левски“. Е, всички си спомнят как се представиха сините тогава – трагично е май точната дума.

По административен път в България може да се стане шампион, за да се начеше нечия краста. В Европа тия номера от селски вечеринки не вървят.

А да се надява БФС, че чрез глоби ще затвори устата точно на хора като Любо Пенев и Венци Стефанов, е кауза пердута. Няма да стане, като познаваме и двамата.

Прочее, да честитим ли вече 27-та титла на „Левски”?

В последния кръг на професионалната футболна лига на стадионите е имало средно по 200 зрители на мач. Това е истинският показател за нивото на българския футбол или по-скоро за дълбокото убеждение на Н.В. запалянкото, че нещата не се решават на терена, а извън него. ..

Етикети: * * *