Да нахлузваме ли доспехите?

преди 1 година

Религиозни сблъсъци с хибридни наметала

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей поздравява предстоятеля на Украинската православна църква митрополит Епифаний след връчването на томоса за автокефалия

Разбира се, всеки български гражданин има право да изрази мнението си. От трибуната на медиите, на събрания, митинги или в кръчмата. От това право се възползваха група граждани, организирали молитвено бдение пред сградата на Св. Синод в София, докато Синодът заседаваше. Целта на акцията бе митрополитите и патриархът да бъдат „притиснати”, за да изразят подкрепа за Московската патриаршия, да откажат правото на автокефалия на Украинската православна църква, а Вселенският патриарх Вартоломей да бъде обявен за еретик, който се смятал за „православен папа”.

Твърде амбициозни искания за „група граждани”. Питаме се докога в България ще действат православни фаланги от кръстоносен тип и докога ще търпим подобни неправославни действия в православната ни държава!?

Откъде намират смелост подобни лица за толкова категорично становище, след като е повече от ясно, че Вселенската патриаршия не е нарушила каноните, а напротив, предоставя църковна свобода на хора, които са извоювали правото да бъдат себе си с десетилетни усилия?!

По същата тази логика и Българската православна църква не би трябвало да получи автокефалия. И какво значи да „притискат“ Синода? Та това не е футболна агитка?

По-старшият офицер е вляво

Съществува официална позиция на Вселенската патриаршия, която няма как да бъде променена от рехавия „протест” на хора, самоопределили се за православни рицари, а всъщност – откровени комунисти и путинисти, активирани за религиозни диверсии и словесни репресии. Безполезни фанатици, навяващи спомени за отминали епохи, за битки между кръста и полумесеца, за лов на вещици и разпалени клади, които поглъщат и хора, и книги.

Някаква госпожа от небългарски произход, която се подвизаваше в страницата на „Православни новини“ във Фейсбук, се е самообявила за „предводител на зилотите в Българската православна църква“. Зилоти, стъкмили неформална група от около 80 самонадъхващи се православни радикали от раннокомунистически вид. Приели са за духовен гуру български светогорски монах, покровителстван от някои митрополити, съобщава сайтът Faktor.bg.

Та кой издаде „томос” на въпросната госпожа да се произнася като първа и последна инстанция в Църквата и да упражнява дейност, ползваща единствено Кремъл? Май отново стигаме до пословицата за лудия и зелника. Ние, българското общество, допускаме подобни радикали и най-вече опасни маргинали да злодействат в родната православна църква, да „притискат“ Синода, да славославят митрополити с неясен родов корен и не особено чиста национална принадлежност.

И докога политиката, гримирана като „славянско единство“, ще нахълтва в църквата като слон в стъкларски магазин, а Православието ще бъде сквернено от очебийните нехристиянски изстъпления на Москва!?

Десет гръцки митрополити се включиха в големия митинг на централния площад „Синтагма“ в Атина, свикан срещу  споразумението от Преспа, пише dveri.bg. Така правят гръцките митрополити, които имат националноотговорна позиция и подкрепят общественото мнение. Прави ли са, или не, ще решава народът. Но всичко е заявено открито, честно, писмено и устно.

У нас духовни отци все още работят под прикритие. Все още носят по две-три имена от кръщения, получени в картотеките на ДС. Защо тогава да се питаме как така подобни „пастири” с военни звания подкрепят радикални групи, ръководени от невинаги психично здрави „гуру“-та?

Снимка Debati.bg

„Идет война”, се казва на руски. Война е, госпожи и господа! С тези думи Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), който е фактически външен министър на Руската православна църква, се обръща към служителите в ръководения от него отдел за външноцърковни връзки. Обяснява, че „нашият отдел в момента се намира в състояние на война”. Сравнява отдела с военно подразделение, а своите служители – с „войници, призвани да дадат живота си за Родината, ако се наложи“.

Ето така действа Москва и като държава, и като църква. А ние допускаме някакви маргинали да вдигат лозунги и юмруци срещу националните и църковните ни интереси в самия център на столицата на европейска и атлантическа България!

Етикети: * * *