Да се раздаваш в името на доброто

преди 1 година

„Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова ме спечели с идеята за това как човек се раздава и е готов, в името на доброто, да даде част от себе си.

Това че имаме съвременни добри автори, творци на перото, за нас не е изненада. Можем да започнем с  Георги Господинов, Милен Русков, Теодора Димова и разбира се, Здравка Евтимова. В последните дни новината, че нейният разказ „Кръв от къртица“ е включен в американски учебник по литература за 8-ми клас, накара много четящи българи да се развълнуват.

Здравка Евтимова

Здравка Евтимова е позната на у нас като автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни. Нейни романи са издадени в България и САЩ. Изключително скромен, но много отзивчив човек. Емоционална и работлива, тя влага много хъс във всичко което прави. С творбите си печели писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, САЩ, Китай, Босна и Херцеговина. Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в целия свят. У нас има издадени 4 романа, няколко сборника с разкази и много преводи на книги.

Освен в книжарниците нейните разкази можете да откриете и в offnews, където беше отпечатан за пръв път и разказът „Кръв от къртица“, за който се заговори през последните дни.

За младите актьори, студенти в НАТФИЗ „Кр. Срафов“ в класа на доц. Майя Енчева, новината около този разказ беше още по-вълнуваща. Те го познават много добре от миналата година, когато една от младите актриси Вероника Барутчийска се представи с него на годишния изпит по сценична реч.

Вероника Барутчийска

Дълго време търсих материал, който да ме завладее и да ме грабне с темата и посланието си. Тогава прочетох „Кръв от къртица“ и много ми хареса. Спечели ме с идеята за това как човек се раздава и е готов в името на доброто да даде част от себе си. Спомням си, че много лесно разработих текста, чисто и ясно беше изложена идеята. Атмосферата беше много завладяваща и умело предадена. Това допълнително подпомагаше работата ми. Като решения и обрати беше благодатен за работа. Текстът сам ми даваше отговорите и ме водеше във вярната посока. Няма нито една излишна дума, нещо което да не е в целия поток на разказа. Върви стегнато и същевременно създава картини, гради характери, има ясни и живи образи. За мен беше истинско удоволствие и много добра школа да се уча и да работя разказа на Здравка Евтимова“ – споделя Вероника Барутчийска днес.

Истинско удоволствие за всички преподаватели, студенти и публика е, когато се докосваме до съвременни текстове, създадени на родния ни език. С богати и живи образи, завладяваща атмосфера, трептящи съдби и общочовешки ценности.

А Вероника и абсолвентите от кукления клас на доц. Енчева можете да гледате на сцената на Младежкия театър в постановките  „Седемте козлета и вълкът“, „Таласъмът Тропалан“ и „Бяла приказка“.