Дебат Зеленски-Порошенко на олимпийския стадион в Киев

преди 2 години

Зеленски обеща да организира национален референдум за присъединяването на Украйна към НАТО, но само след като изгради национален консенсус по темата

Дебатът в навечерието на втория тур на президентските избори в Украйна между спечелилия първи тур Владимир Зеленски и настоящия държавен глава Петро Порошенко ще се проведе в петък от 19:00 часа на най-големия олимпийски стадион в страната – „Олимпийский”. 60 хиляди зрители,  които успяха да резервират място в спортния комплекс, ще наблюдават решителната битка. Всички останали ще могат да гледат дебатите на живо по Националната телевизионна и радиокомпания на Украйна.

Всички билети за събитието в „Олимпийский“ вече са продадени. Според МВР сигурността ще бъде осигурена от около 10 хиляди полицаи. Властите също така обявиха, че трафикът по това време в украинската столица ще бъде частично ограничен.

Снимка Интернет

Властите апелираха към кандидатите да предупредят своите поддръжници, че „дебатът е интелектуален дуел, а не голяма борба на стадиона.“

Според огласено в сряда проучване кандидатът на партия „Слуга на народа” Зеленски води преди балотажа срещу Порошенко с 58 процента подкрепа срещу едва 22 на сто за действащия президент.

Интерес към предстоящото събитие има и в Русия. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че не знае дали Владимир Путин ще гледа предаването на дебата, но самият той възнамерява да направи това. „Любопитно е, вероятно ще бъде спектакъл“ – каза Песков.

Олимпийският стадион в Киев
Снимка Интернет

В четвъртък комикът и фаворит на президентските избори Володимир Зеленски обеща в интервю да организира национален референдум за присъединяването на Украйна към НАТО, но само след като изгради национален консенсус по темата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Избрахме ясно пътя си към Европа“, каза Зеленски в интервю за „РБК Украйна“. Той обаче подчерта, че е необходимо осигуряването на солидно мнозинство в подкрепа на евентуално членство на Украйна в Алианса.

„Очевидно е, че НАТО значи сигурност и високо ниво на армията ни, но аз искам да обединя страната“, добави Зеленски.

Той посочи, че ще призове живеещите в населената предимно с рускоезично население Източна Украйна да разсеят негативното си мнение за НАТО. „Ще записвам ежедневно видеа с призиви към източните региони на Украйна, за да им кажа, че НАТО не е звяр, който ще ги погълне“, каза Зеленски.

Зеленски обеща да превърне слагането на край на боевете на изток в свой водещ приоритет. Той обеща да протегне ръка към живеещите в контролираните от бунтовниците райони, за да ги накара отново да се чувстват част от Украйна.

В друго интервю за телевизионния канал „1+1“ Зеленски представи бъдещия си управленски екип. Част от него ще бъде бившият министър на финансите Олександър Данилюк, предаде Ройтерс. Данилюк беше уволнен от правителството през 2018 г., а в началото на 2019 г. се присъедини към предизборната кампания на Зеленски. Потвърждението, че Данилюк ще бъде част от президентския екип вероятно ще успокои инвеститорите, за които Зеленски представлява нещо като неизвестна величина по отношение на надеждността му в областта на икономическата политика.

Пред „1+1“ Зеленски добави, че ще търси алтернативи на руските доставки на нефтопродукти, предаде ТАСС. Съветникът му по енергийните въпроси Андрий Герус, който също присъстваше в студиото, каза, че към момента 40 процента от украинския пазар са заети от нефтопродукти от Русия и че „до 1 юни трябва да бъде намерен заместител, да бъдат организирани доставки от Полша и Балтика“. Герус допълни, че дотогава има „достатъчно време“.

В сряда руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че Москва въвежда забрана за доставките на нефт и нефтопродукти за Украйна в отговор на въведени от Украйна ограничения.


Етикети: * *