Демокрацията е в опасност

преди 3 години

На своята Фейсбук страница лидерът на БЗНС и министър на отбраната 2014-2017, Николай Ненчев отправи предупреждение.

Публикува се със съгласието на автора, заглавието е на редакцията.

Върховният главнокомандващ призовава военните да не се подчиняват на политическото ръководство!

Николай Ненчев, председател на БЗНС и министър на отбраната 2014-2017

По време на производството на трима нови генерали българският президент и върховен главнокомандващ се обърна към висшите военни с думите:

„Вашата офицерска чест и преданост към род и родина ще бъдат поставяни все по-често на изпитание. И помнете, че от историята на българския генералитет сляпото покорство и безропотно подчинение може да донесат една звезда отгоре на вашите пагони и още няколко години служба, но не могат да ви спасят от презрението на подчинените и на българския народ.“

Това изказване за мен е изключително опасно!

Какво означава „сляпо подчинение“? И кой определя кое е в интерес на род и родина? В демократичните страни народът възлага на избраните да управляват от негово име да преценяват какъв е националният интерес. Военните не са тези, които вземат политически решения. Когато те се усъмнят и започнат да оспорват легитимността на цивилните власти, се отваря пътят към диктатурата. Преди да стане президент, Румен Радев, все още в качеството си на военен, заяви открито, че не признава политическо решение на Министерския съвет и на Народното събрание. Поругавайки честта на пагона,вместо да бъде основателно уволнен, той направи политическа кариера от това. Днес отявлено призовава други офицери да последват неговия пример.

Безспорен факт е,че престижът на сегашните български политици е ударил дъното. Привлекателната идея на дисциплинираните военни, че не е необходимо да се подчиняват на решения на корумпирани политици, не е нова. Още по времето на Римската република Гай Марий се опълчва срещу идеята да се подчинява на решенията на Сената. В България същата логика мотивира Кимон Георгиев през 1934 г., когато унищожава българската демокрация. Това намира художествено описание и във филма „Междузвездни войни“, където Анакин се обръща срещу политическата власт, преди да премине към Тъмната страна.

Решенията, до които достигат избраните политици, невинаги са мъдри, но

всеки път, когато вземането на политически решения е било в ръцете на военните, се е стигало до катастрофи!

Сред най-важните неща, на които ни учи българският исторически опит, е, че всяко отклонение от демократичните принципи е довеждало до катастрофи! А един от основните стълбове на демокрацията е именно цивилният контрол над въоръжените сили. Щом президентът и върховен главнокомандващ го поставя под съмнение, нещата стават много сериозни и опасни!

Българи, демокрацията е застрашена! 

Етикети: