Демократично мислещите българи се нуждаем от единен и силен евроатлантически политически проект!

преди 7 месеца

Защо У нас геостратегическата позиция опира до въпроса дали Радев ще събере смелост да не отиде на Червения площад!

Демократично мислещите българи се нуждаем от единен и силен евроатлантически политически проект!Пред очите ни се сриват устоите на българската държавност! Тежки корупционни и кадрови скандали тресат администрацията на президента. Свидетели сме на бой и вулгарни ругатни в централата на БСП. В медийното пространство циркулират показни снимки. С едни се заплашват прокурори, с други се внушават зависимости, а трети са откровени компромати. Задържан е началникът на отдел „Наркотици“. Управляващата коалиция не изглежда монолитна и единна. Тя е плаха, разколебана и нерешителна в действията си. По-вероятно е да се взриви отвътре, отколкото да бъде съборена отвън.

В тези смутни времена мафиотските структури, подхранвани хибридно отвън, със сигурност ще се опитат да овладеят изцяло държавата и да обезсмислят членството на България в ЕС и в НАТО. Мафиотските схеми обаче засягат преди всичко обикновените граждани и най-вече социално слабите. Опасявам се, че задаващите се избори няма да бъдат проведени по правилата на демокрацията и по установения от закона ред, а ще се превърнат в надпревара на ресурси, които различните засегнати олигархични кръгове ще вложат в тях. При такава ситуация е малко вероятно да бъде избрано народно представителство, което да отстоява демократичните ценности. Очаквам следващият парламент да е формиран от купения и корпоративния вот и да е подчинен на заблудите, разпространявани от популисти, подплатени с огромни суми, отпуснати от олигарсите. Вотът ще бъде напълно непрогнозируем и няма да отразява реалните политически нагласи.

Точно сега България се нуждае от единен и силен политически субект с ясно изразени принципи и механизми, с разчетена програма относно главните приоритети на България, с непоколебима евроатлантическа насоченост. Всички разумни граници в политиката са вече преминати и започват да действат инстинктите за оцеляване на мафията!

Защо пропускаме възможности? Вижте Полша, която успя да спечели доверието на партньорите в НАТО и договори предислоциране на войските на САЩ на своя територия. Така тя се превръща в регионален лидер и стратегически център на Атлантическия съюз в Източна Европа. Това ще ѝ донесе сигурност и неминуемо ще доведе до високи икономически резултати, както и до стабилност и уважение към държавата. Защото в днешно време става все по-ясно, че инвестициите в сигурността са гаранция за просперитет и благоденствие!

С този президент и с липсата на ясно откроено евроатлантическо мнозинство в парламента в България днес дори е невъзможно да се помисли за това. У нас геостратегическата позиция опира до въпроса дали Радев ще събере смелост да не отиде на Червения площад!
Ако продължаваме така, пробивите в институциите и тяхното отслабване ще продължат, докато установените форми на управление на обществения живот съвсем не паднат изтощени в краката на някой нов популистки „месия“, излъчен от мафията!

Етикети: *