Ден за размисъл и равносметка

преди 3 години

Най-важният въпрос е не кога ще дойде краят на доминацията на ГЕРБ, а какво идва след ГЕРБ

Победата на ГЕРБ на местните избори през 2015 г. беше безпрецедентна! По-впечатляваща дори от „червената карта“ на Клара Маринова двадесет години по-рано, когато големите „сини крепости“ оцеляха на червения порой. След суперпобедата Бойко Борисов беше изправен пред избор. Той имаше шанса да „одеснее“. Не толкова да раздава постове на вечно каращите се лидери на РБ, колкото да възприеме политики и символи, които да спечелят сърцата на десния избирател. (Ляво и дясно в България се определят не според данъчната политика, а според отношението към комунистическия режим и към Русия на Путин, чийто режим в никакъв случай не може да се определи като „ляв“, но говоренето срещу него е табу за „лява България“.)

Другата стратегия – тази, която Бойко Борисов възприе, беше да продължи да „лавира и да балансира“. И двете стратегии криеха рискове. Първото поражение, което Борисов понесе, беше на президентските избори през 2016 г. Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева беше тотално неприемлива за десните избиратели, а малцина тогава си даваха сметка, че основният външнополитически приоритет на „натовския генерал“ Румен Радев ще е ЕС да свали санкциите спрямо Русия. Неговият избор доведе до неприлична война на институциите. ГЕРБ все пак спечели предсрочните избори, но стана заложник на ВМРО, чиито позиции относно отношенията ни с Македония не се различават съществено от тези на АБВ и на Румен Радев. Приетата наскоро „Рамкова позиция“ ще отрови отношенията между двете страни вероятно за цяло поколение. Борисов успя все пак да прокара стратегически важната сделка за закупуване на F-16, но включването на България в проекта „Турски поток“ – в конфигурация с Русия, Турция, Сърбия на Вучич и Унгария на Орбан, вероятно ще нанесе непоправима щета на геополитическото място на България, особено когато Гърция и Румъния изграждат стратегически американски бази на своята територия.

Йорданка Фандъкова, която постави руска новогодишна елха, окичена с петолъчки до взривената със съветска логистика църква „Св. Неделя“, няма как да вдъхнови десните избиратели. Колко от тях обаче биха гласували за Мая Манолова? За разлика от Корнелия Нинова тя не застава рамо до рамо с Ангел Джамбазки в битката срещу „джендърите“, но историята с подкрепата ѝ за Пламен Орешарски и Делян Пеевски едва ли е забравена. Доколко избирателите на БСП ще я подкрепят, е също под въпрос. Нинова и обкръжението ѝ са наясно, че Манолова може да създаде притегателен център за недоволните от досегашното партийно ръководство.

Така или иначе най-вероятно ГЕРБ ще излязат първа политическа сила след тези избори, макар че сигурно ще отстъпят на много места спрямо 2015 г. Краят на ГЕРБ ще дойде, когато се появи обединена алтернатива „отдясно“ или много силна полулистка партия „отляво“. Така че по-важният въпрос е не кога ще дойде краят на доминацията на ГЕРБ, а какво идва след ГЕРБ .

Етикети: * *