Денят на Европа!

преди 1 година

Източна Европа плати най-високата цена, защото трябваха още 45 години след 8 май, за да се присъединят към Европа, свободния свят и ценностите на демокрацията

Най-голямата война взе над 55 милиона жертви, за да смени модела на националната държава със съюз между тях. След Първата световна война се разпаднаха земните империи на Централна и Източна Европа ( Германия, Австро-Унгария, Русия и Османската империи), а след Втората световна война – и морските империи на Западна Европа.Това са от редките исторически моменти, когато хората отдолу решават как искат да живеят, а техните правителства са принудени да участват в международни организации и съюзи за опазване на мира и демокрацията.

Да, Източна Европа плати най-високата цена, защото трябваха още 45 години след 8 май, за да се присъединят към Европа, свободния свят и ценностите на демокрацията. Европа именно с това е ценна, а урокът, който получиха нацистка Германия и Италия безценен: че няма как 500 годишната цивилизация на Просвещението и Човекът като неин център да бъдат победени от кой да е Райх на една нация или етнос. И че няма как идеите на Ренесанса да бъдат заглушени от коя да е пропаганда.Че човешките потребности за свобода не могат да бъдат заместени от усещането за величие като част от нация.

Европейският Съюз е най-висшето политическо достижение на човечеството. Той не просто обединява икономическа и политическа мощ, а прави невъзможна идеята за някой Райх. Защото нациите в него са избрали ценностите на Просвещението като фундамент на Съюза. ЕС е като котва за нормалност в днешния свят. Независимо, че човешката природа избира във времена на турбуленции нова “нормалност” като Орбан.

Рано или късно, същата човешка природа иска вечната нормалност: свобода, права, солидарност. И режимите на “новата нормалност” падат.Така и днес: Европейският съюз се клати, за пореден път неговите врагове вещаят разпад. А той е все така жизнен и… предпочитан.Европа е щастието на България в нещастието “Преход”.

Честит празник!

Етикети: * *