Денко Малески е македонският Коперник

преди 3 месеца

Смелото изказване на първия външен министър на независима Македония Денко Маледки, че македонците и българите сме били един народ, му навлече много критики. Журналистът Саше Ивановски обаче признава неговата правота!

Саше Ивановски

Дълги години хората забелязвали, че земята е кръгла но нямало кой да събере смелост и знания, за да го обяви и докаже. И всички се правели на гламави и казвали първо, че земята е плоска плоча, която се държи от китове, а по-късно, че се носи в космоса, но защо никой не можел да стигне до края на света, това вече било друг въпрос…

Едва през 16 -17 век Магелан, Николай Коперник и Галилео успяват да убедят църквата, но и обществеността със солидни неопровержими доказателства, не само че Земята е кръгла, но и че се върти около Слънцето…

Ние правим същото. От десетилетия се самозалъгваме, че нямаме нищо общо с българите, освен дето предците ни били славяни дошли преди повече от 10 века, от някъде иззад Карпатите.

Но на всички ни подсъзнателно беше ясно, че с българите сме много близки в културно отношение. Заедно сме вдигали всички въстания, всичките ни войводи са се определяли като българи, но някак ние това го отписвахме, все едно те се напили, тропнали и казали някаква безсмислица. С една дума неграмотни комити…

Но повечето от тях били даскали?!?! И лекари?!?! Ех майко…

Та като деца се чудихме защо във ВМОРО има и Одринско? Какво сме търсили в Едрене?!?!

И така десетилетия наред всички се залъгвахме, че българите са луди, защото масово идват в Охрид, мислехме, че Миладинови са събрали македонски народни песни, когато, нищо че Сборникът им се наричаше Български народни песни и прочие и прочие…

Чудихме се защо през 2001 г. българите ни дариха 150 танка 150 оръдия, близо 1 милиард долара помощи, а сърбите 10 години по-рано ни отмъкнаха не само танковете и оръдията, но изтръгнаха контактите от казармите?! Чакайте бе хора, нали сърбите са ни братя, а българите уж бяха нашите душмани? А каква стана тя?!?!

Чудихме се защо сърбите затвориха границите за нас и с гърците крояха планове да ни поделят, опитаха се да убият Глигоров, не искаха да ни признаят за държава до 1993 г , а българите първи ни признаха, отвориха границите за да оцелеем по време на ембаргото, дори придумаха Русия да ни признае. История като на филм…

Зачудихме се защо хиляди и хиляди наши младежи получиха безплатно образование в България, вкючително със стипендии за 4-5 години за сметка на българските данъкоплатци?!?! Това са пари в размер на няколко милиарда долара Подарък за нашите младежи, които станаха лекари, инженери…

Чудихме се защо България прие да даде 100 хиляди паспорта на наши сънародници да работят из цяла Европа и години наред да носят спестявания и заплати от 2000 евро плюс осигуровки за здраве и пенсия, а и чек от ЕС от 700 г. евро месечно за месеците, когато са без работа и седяха в страната в очакване да започне строителния и селскостопански сезон в Европа?

Бойко Борисов се бори като лъв за нас, да станем член на НАТО, но и да получим дата за ЕС…

Някой ще каже, че всичко това е със зли задни намерения да ни асимилират, а не да купят. Дрън – дрън… Е и какво? Купиха ли ни? Асимилираха ли ни? Ма йок! Но ние ги мразим и разказваме вицове за тях като преди 50, 30, 20 години…

Ама като кажеш в София, че си от Македония, в очите на хората се вижда любов и симпатия. Има положителна енергия към нас. Вижда се, че ни обичат. Няма грам от омразата, която усещаме в Гърция или подигравателното отношение към нас в Сърбия…

Това, което се промени е, че политиците и анализаторите вече не са склонни да лъжат. Вече не е страшно да се каже, че Гоце Делчев е бил едновременно българин и македонец, защото по това време нямало разлика. Македонците са били българи от Македония.

От тогава измина цял век и тези българи от Македония станаха македонци, но пак сме си братя с българите много повече, отколкото с останалите народи на Балканите.

И защо е толкова страшно това да се каже?! Срамно ли е да се признае? Нима българите са някакъв див народ и ще деградираме ако казваме истината?

Черногорците до вчера бяха сърби и не се срамуват да признаят, че са млада нация.. А знаете ли коя също е много млада нация? Американците! До вчера били англичани, но сега вече са американци.

И какво им става? Защо трябва да дразним братята българи да ни блокират, защо не се прегърнем и вместо да спорим за историята просто не кажем, че писмата и документите са верни и толкова. Какво има да се сърдим на фактите?!

Браво за Денко Малески! Да не мислите ли, че му е лесно да каже това, което каза? Държавите оцеляват заради такива смели интелектуалци, които казват истината, когато това носи неприятности за индивида, който я казва, но тя е полезна за бъдещето на страната.

Ето на такъв човек се казва патриот драги ми вемеровци! А не на някой неграмотник, готов да убива, този който ми казва истината, която е различна от това, с което комунистите са му пълнили главата.

P.S. Да не забравяме за Любчо Георгиевски и Владо Бучковски, които дадоха храбри изявления за общата ни история и за общото честване на Илинден. От това пострада тяхната политическа кариера, но те се жертваха за бъдещето на страната.

Саше Ивановски е журналист и собственик -основател на сайта Maktel.mk

Етикети: * *