Десети ноември е ден за равносметка

преди 2 години

Днешната дата е повод да припомним, че истинската съпротива срещу комунистическия режим се зароди по горянските пътеки и в комунистическите лагери и затвори.

Промяната се случи, защото българският народ не прие подмяната. Но ретроградните сили не са победени!

Десети ноември е ден за равносметка на прехода и преценка на новите рискове пред България! Дата на вътрешнопартиен преврат в БКП, съгласуван с Кремъл, 10 ноември едва ли може да бъде възприет еднозначно като начален ден на българската демократизация. В БЗНС винаги сме разглеждали борбата срещу комунизма като национално отговорна битка и днес не приемаме, че демокрацията в България е дело на партийния елит на Комунистическата партия. Точно обратното, тя се случи въпреки тях, въпреки репресивната им власт и въпреки тоталитарния контрол, с който те бяха покорили държавата и подчинили обществото.

Днешната дата е повод да припомним, че истинската съпротива се роди като опозиция на комунистическия режим, а не толкова като десидентство и подмяна в рамките на елита на БКП. Съпротивата, с която може да се гордее независима и демократична България, се зароди по горянските пътеки и в комунистическите лагери и затвори. Там бяха истинските герои, дръзнали да се опълчат срещу комунистическия гнет. Техният бунт и дори техният живот бяха подложени на смазващи репресии, но това не успя да пречупи духа им.

Днес, когато отбелязваме 31 години от края на комунистическия режим, е важно да припомним, че той беше наложен против волята на българския народ. Тоталитаризмът беше насилствено въведена система, отнела суверенитета и свободата на България в полза на чужд властови интерес – този на СССР. БЗНС вложи всичките си сили, за да провали плановете на Андрей Луканов и Петър Младенов да овладеят държавата по нов начин, вкарвайки я този път в пипалата на комунистическата мафия. Доказателство за това е явната заявка за демократичната промяна на членовете на БЗНС „Никола Петков“ още през лятото на 1989 г., когато организацията открито поиска възстановяване на нейната регистрация – естествена кулминация на 45-годишната антикомунистическа съпротива на николапетковистите.

Дворцовият преврат от 10 ноември следваше тайна стратегия на контролиран разпад на СССР и сателитите му. Бившите комунисти трябваше да трансформират властта си в нов икономически и политически монопол. Това беше тяхната визия за демократизация на страната ни. От позицията на притежаващи силата, властта на службите и заграбения национален капитал те успяха до голяма степен да осъществят контрол над прехода. Като демократи нашата представа за България е като за държава с демократични правила и ценности и пазарна икономика – свободна, независима и просперираща. Положихме много усилия страната ни да стане член на ЕС и НАТО, но въпреки доказания крах на тоталитаризма в демократичния свят битката ни за България срещу наследниците на БКП не е завършила и досега. Днес се нуждаем от нови съпротивителни сили и консолидация срещу надигащата се левичарска политическа вълна. Тяхната стратегия и лидери ни водят към неясен проект, в който отново ще попаднем в орбитата на Евразийския съюз и все повече ще се откъсваме от свободния свят. За целта те внушават евроскептицизъм и проруски консерватизъм, хибриден национализъм и някакъв нов социализъм.

БЗНС призовава българските демократи разумно да оценим постигнатите успехи, допуснатите грешки и да си дадем сметка за всички надвиснали рискове за бъдещото политическо развитие на нашата страна. Дълбоко сме убедени, че един обединен отпор срещу новия левичарски план за България е единствено смислената политическа стратегия!