Дилемата на Слави

преди 1 година

При най-лошия сценарий - ИТН отказва да направи правителство с гласовете на ГЕРБ, но с тях променя изборната система преди следващите избори.

Допускам, че Слави ще се изправи пред Хамлетовски въпрос: дали да изпълнява най-важните си обещания от референдума, за което ще му трябват ГЕРБ и ДПС. Или да изпълнява исканията на Протеста, за което ще му трябват другите от протеста и БСП.

Първите му заявки за некоалиране с ГЕРБ, ДПС и БСП правят невъзможно да се изпълнят целите на Референдума, заради които Слави и сие влязоха в политиката, с изключение на електронното гласуване. Примерно, мажоритарният вот би бил подкрепен само от ГЕРБ в момента и евентуално, но малко вероятно и от ДПС. В допълнение, намаляване на депутатите до 120, би изискало даден кандидат да събира поне 15% от гласовете, за да отиде на балотаж. Така се дава преференция на големите партии и по-малките ще бъдат против. Но само с гласовете на ГЕРБ тези цели биха били изпълняеми.

Съществува обаче вариант, при който да изпълнят всички цели. Първо, правят правителство с опозицията и БСП, което да разглоби Борисовата държава и преди разпускане на парламента да прокарат с ГЕРБ целите на Референдума.Тогава на следващите избори ще се наложат други коалиции, които да успеят да противодействат на ГЕРБ и ИТН. Има и друга вероятност обаче – ако ББ бъде лишен от административните си лостове в изборите, вкл. МВР, мажоритарни избори могат да се окажат и края на ГЕРБ.

И най-лошия сценарий – ИТН отказва да направи правителство и с гласовете на ГЕРБ само промени изборната система преди следващите избори.

Етикети: * *