Династията Мицотакис се връща на сцената

преди 2 години

Представител на най-младото поколение стана кмет на Атина

Дясната опозиционна партия „Нова демокрация“ спечели изборите за кмет на Атина, Солун и редица други градове, както и регионалните избори в 12 от 13-те области в Гърция, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Така се затвърди тенденцията от първия тур на местните избори и на изборите за Европейски парламент преди една седмица, отбелязва АП. След победата в местните избори „Нова демокрация“ се очертава с най-големи шансове за спечелване на предсрочните парламентарни избори на 7 юли, добавя БТА.

Така на ерата СИРИЗА и нейния лидер Ципрас се вижда краят, династиите Папандреу и Караманлис са на по-заден план, а на сцената се завръща династията Мицотакис. Дойде ред и на представител на най-младото поколение.

Костас Бакоянис
Снимка Интернет

С над 65 на сто от гласовете  в Атина за кмет е избран Костас Бакоянис, син на бившата кметица от консервативната „Нова демокрация“ Дора Бакоянис – първата жена, избрана за кмет на Атина през 2003 г. Костас Бакоянис е племенник на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис и внук на бившия премиер от десницата Константинос Мицотакис.

Дядото Констанинос Мицотакис е племенник на Елевтериос Венизелос, който е премиер на Гърция по време на Балканските войни и е останал в историята с това, че успява да реализира идеята за „Велика Гърция“ или още „Мегали идея“ – мечтата на страната да се разпростре на 5 морета и 2 континента.

Константинос Мицотакис
Снимка Интернет

Константинос Мицотакис е бил министър-председател през периода 1990-1993 г. Участник е в съпротивата срещу нацизма. В политическия живот на Гърция е бил повече от половин век. Лидер на „Нова демокрация“ от 1984 до 1993 г., след което до смъртта си е почетен председател на партията.

Дора Бакояни
Снимка Интернет

Майката на новия кмет на Атина Дора Бакояни е дъщеря на Константинос Мицотакис. Тя е бивш министър на външните работи, председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, кмет на Атина (2002 – 2006) и депутат в гръцкия парламент в продължение на 3 мандата. Тя е първата жена – кмет на Атина, и първата жена – външен министър на Гърция. На 26 септември 1989 г. съпругът й Павлос Бакоянис, току-що избран за депутат в гръцкия парламент, е убит при влизане в офиса си при терористичен акт от гръцката терористична организация „Седемнадесети ноември“. Това предопределя бъдещата дейност на Дора Бакояни, която влиза в активната политика.

Брат й Кирякос Мицотакис, лидерът на „Нова демокрация“, е роден през 1968 г. в Атина. След като завършва Атинския колеж, той продължава обучението си в Америка. Преди да започне да се занимава с политика, той е работил десетилетие в частния сектор в Гърция и в чужбина. Той е финансов анализатор в Chase Investment Bank и съветник на „McKinsey“ и най-добрите консултантски компании в Лондон.

Кириакос Мицотакис
Снимка Интернет

За първи път е избран за депутат от „Нова демокрация“ през 2004 г. и оттогава неизменно е представител на партията от най-големия избирателен район на страната – Атина.

В парламента е бил в комисиите за преглед на конституцията, по финанси, производство и търговия, по европейски въпроси и външни работи и отбрана и председател на Комисията по околна среда в продължение на две години.

Той е бил министър на административната реформа и електронното управление от 25 юни 2013 г. до 27 януари 2015 г. Владее английски, френски и немски език и е автор на книгата „Привърженици на външната политика“.

На 11 януари 2016 г. е избран за председател на „Нова демокрация“.

Новият кмет на Атина Костас Бакоянис е роден на 16 март1978 г. Завършва Харвард, учи и в Оксфорд. През 2010 г. става кмет на малкия град Карпениси, откъдето е родом баща му Павлос Бакоянис. От 2014 г. е губернатор на региона на Централна Гърция.

Етикети: * *