Дискусия в „Референдум” и във Фейсбук за F-16

преди 2 години

Водещата Добрина Чешмеджиева се вбеси заради опитите на Димитър Стоянов да обсеби разговора в БНТ

Точно преди седмица парламентът даде мандат на кабинета да започне преговори за закупуването на бойни самолети F-16. Първата среща на преговорния екип предстои. Политическите реакции по темата обаче продължават.

Във вторник вечерта в предаването „Референдум” на БНТ дебатираха поддръжници и критици на взетото решение. Гости в студиото бяха:

Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната, Димитър Стоянов, главен секретар на президента на Република България, заместник-председателят на НС Емил Христов, депутат от ГЕРБ, и Славчо Велков, народен представител от БСП.

Дебатите бяха доста разгорещени. Водещата на предаването Добрина Чешмеджиева се опита да прекъсне съветника на Радев Димитър Стоянов и го репликира, че ще я остави без работа, ако продължава да взима думата, когато си иска, и че не оставя право на останалите гости да се изказват.

Можете да изгледате дебатите тук.

https://www.bnt.bg/bg/a/sdelkata-za-novite-boyni-samoleti

Предлагаме ви няколко мнения от Фейсбук, където се разгоря истинска дискусия още по време на предаването.

Ognyan Minchev

Изобщо не стана дума как президентът Радев и неговият екип претупаха „процедура“ за закупуване на „Грипен“:
1. Безпричинно уволниха директора на Научноизследователския институт по отбраната Тодор Тагарев – за да заповядат на заместника му какви характеристики на самолета, който трябва да бъде закупен, да се формулират като „експертна оценка“.
2. Използваха контрола на президента Радев върху служебното правителство, за да „изберат“ светкавично „Грипен“ – подобно правителство няма право да взима решения от такъв стратегически характер, но те го направиха, за да поставят следващото редовно правителство пред свършени факти.
3. Участваха активно като лобисти в продължилия и след служебното правителство публичен дебат, арогантно призовавайки другите участници в него към „радиомълчание“.

Това – по процедурата на избор. По същество – до ден днешен президентът и неговият екип не са излезли с нито една позиция на стратегическа оценка за необходимостта да се закупи нов самолет за ВВС. Какви стратегически цели постига България със закупуването на високотехнологична система като един модерен изтребител? По какъв начин този избор трябва да произтича от стратегията за национална сигурност на България? Жалко! Президентът може да няма много власт, но задължително трябва да има лице – да излезе и да заеме позиция. Не като пилот, а като държавник.

Lora Kendova

Изводът от „Референдум“ тази вечер не е кой изтребител е по-добър (те и без това са добри), не е кой е по-евтин (те са скъпи всичките), не е, че процедурата е напълно прозрачна (безспорен факт) за разлика от предишната, скалъпена от служебното правителство. Изводът е колко могат да мразят комунистите (безумци). Омраза, която не е заради изгода, не е и заради това, че няма да изпълнят нарежданията на Москва. А защото са индоктринирани безумци. А безумците са опасни. И не трябва да забравяме как мразят.

Ivo Ivo Petrov 

От страна на БСП един депутат със съмнителни качества на военен експерт!

Evgeny Mihaylov 

А мен ме е срам от съветника на (п)резидента Стоянов.

Етикети: * * *