Днес е денят на Мартин Лутър Кинг

преди 1 година

През 1964 година Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства

Тази година се навършват 90 от рождението на Мартин Лутър Кинг. А всеки трети понеделник на януари се чества като Ден на Мартин Лутър Кинг и от 1986 г. е официален празник в Съединените щати.

На 15 януари се навършиха 90 години от рождението на Ма̀ртин Лу̀тър Кинг – американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм.

През 1957 г. Мартин Лутър Кинг участва в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв председател. През 1963 година с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон, по време на който
Кинг произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

Мартин Лутър Кинг произнася знаменитата си реч „Имам една мечта“ пред Мемориала на президента Линкълн във Вашингтон
Снимка Уикипедия

През 1964 година Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства. През последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война. Кинг е убит на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 г. годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.

По този повод посолството на САЩ в София публикува на страницата си „Денят на Мартин Лутър Кинг”.

На 23 август 1963 г. тълпа, надхвърляща 250 000 души – участници в поход в подкрепа на гарантиращи равни права на всички американци закони, се събира във Вашингтон, окръг Кълъмбия, и стига до Капитолия. Начело на този поход към Вашингтон е Мартин Лутър Кинг. Същия ден на стъпалата на Мемориала на Линкълн д-р Кинг държи реч, по-късно станала известна като „Имам една мечта”. Този поход, който преминава без случаи на насилие, е най-масовото събиране на чернокожи и бели в столицата.

Година по-късно, през 1964 г., е приет Закон за гражданските права. Това не е първият американски закон за граждански права, но е най-задълбоченият и най-ефективният сред тях. Той гарантира равни права при жилищното настаняване, ползването на обществени сгради и съоръжения, при гласуването и при приема в държавните училища. Всеки подлежи на безпристрастно изслушване от съда и безпристрастно гледане на делото му с участието на съдебни заседатели. Прилагането на тези закони ще бъде осигурено от Комисия за гражданските права. В този момент Мартин Лутър Кинг и хиляди други хора разбират, че борбата им не е отишла напразно.

През 1968 г. Мартин Лутър Кинг е убит, докато ръководи стачка на работници в Мемфис, щата Тенеси.

Смъртта на му обаче не блокира Движението за граждански права. На 20 януари 1986 г. в различни градове в цялата страна хората официално празнуват първия Ден на Мартин Лутър Кинг – единственият национален празник в памет на афроамериканец. Конгресмени и граждани подписват петиция до президента с искането 15 януари – рожденият ден на Мартин Лутър Кинг, да бъде обявен за национален празник. Така тази дата е чествана като национален празник в продължение на много години в 27 щата, както и в столицата Вашингтон, докато през 1986 г. президентът Роналд Рейгън не постановява рожденият ден на д-р Мартин Лутер Кинг да се отбелязва като официален празник на третия понеделник от месец януари.

Имам една мечта

Имам една мечта е 17-минутна реч на Мартин Лутър Кинг, произнесена на 28 август 1963 г., в която той призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Речта, произнесена на стълбите на Мемориала на Ейбрахам Линкълн във Вашингтон пред 200 хиляди граждани, става символ на борбата за права на чернокожите в Съединените американски щати.  Ето откъси от нея:

23 август 1963 г. 200 000 души слушат речта на Мартин Лутър Кинг пред Мемориала на президента Линкълн Снимка Уикипедия

„Преди сто години, един велик американец, под чиято сянка ние символично стоим днес, подписа Прокламацията за освобождение (Ейбрахам Линкълн). Този важен указ е като ярък лъч на надежда за милионите негри роби, които бяха обгорени в пламъците на унищожителна несправедливост. Той дойде като радостта при разсъмване след дългата нощ на пленничеството им”.

„Но сто години по-късно негрите все още не са свободни. Сто години по-късно животът на негрите е все още осакатен от веригите на расовото разделение и оковите на дискриминацията. Сто години по-късно негрите продължават да живеят на самотен остров на бедност насред огромен океан на материално благополучие. Сто години по-късно негрите все още мизерстват в ъглите на американското общество и се намират в изгнание в собствената си страна”.

„Затова ние сме дошли тук днес, за да разкрием това позорно състояние. В известен смисъл ние се събрахме в столицата на нашата страна, за да осребрим един чек. Когато архитектите на нашата република написаха блестящите думи на Конституцията и Декларацията за независимост, те подписаха полица, на която всеки американец трябваше да бъде наследник. Тази полица беше обещание, че на всички хора – да, за чернокожите също, както за белите – ще се гарантират неотменните права на живот, свобода и право на щастие”.

„Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани по цвета на кожата им, а според техния характер. Имам една мечта днес!”

Етикети: *