Днес е Гергьовден – денят на храбростта

преди 3 години

Празникът се почита от народа и като празник на земеделието и животновъдството

На този ден Българската православна църква чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който в нашата страна е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. След Освобождението е обявен за Ден на храбростта и на Българската армия. Традицията е прекъсната по време на комунистическия режим, но е възстановена през 1993 г.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Още като съвсем млад е станал войник и е демонстрирал изключителна храброст, поради което получава  чин на военен трибун. Но не се страхувал да проповядва и Христовата вяра, заради което бил хвърлен в тъмница, където е бил подложен е на жестоки изтезания и през 288 г. посрещнал мъченическа смърт.

Според житието на светеца недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Но духът на Свети Георги поразил чудовището с копието си.

Затова в християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

Гергьовден се почита от народа и като празник на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата.

По традиция на Гергьовден се коли агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо. Гергьовден е и празник на град Русе.