Днес е Голяма Задушница – Месопустна

преди 1 година

Другите две Задушници са Черешова задушница (26 май) и Архангелова задушница (3 ноември).

„Задушница“ от Иван Мърквичка

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) Българската православна църква отбелязва Голяма Задушница – Месопустна. Задушниците винаги се отбелязват в събота, защото това е денят на мъртвите. Христос е бил разпнат в петък и е възкръснал в неделя. Но със своето възкресение е показал, че за Бога няма живи и починали.

На тези дни вярващите посещават гробовете на своите близки, преливат ги с вино, прекадяват ги с тамян и след това раздават жито и храна за „Бог да прости“ на съседи и приятели. За помена се приготвя „коливо“ – варено подсладено жито, хляб и вино. Прибавят се сладки и соленки, понякога резенчета от сирене и салам. Поменът се прави на гроба, в църквата или у дома.

На Месни заговезни, в неделя, за последен път до Великден православните християни се хранят с месо. В църквите се чете от Евангелието и се припомня за идния Страшен съд. На следващата неделя – Неделя Сиропустна, вярващите искат прошка от близките си и се подготвят за Великите пости, които започват в понеделник.

На днешния ден се почита паметта на Света мъченица Валентина. Имен ден празнуват Валентин, Валентина, Хараламби, Харалампи, Ламби, Валя, Пейо, Яна, Валерия.

В народните традиции днес е денят на пчеларите, градинарите и овощарите.