Днес почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

преди 3 години

11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на библиотекарите.

Днес православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии.

В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създателите на глаголицата. Денят 11 май не е избран случайно от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

Снимка Уикипедия

Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. Денят на честването на двамата братя става най-яркият израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата.

През 1857 г. празникът е почетен в българската църква „Свети Стефан“ в Цариград заедно със служба за Св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва да се отбелязва редовно в Шумен и Лом от 1860 г., в Скопие – от 1862 г., във Варна – от 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18 век делото на Кирил и Методий е стимул за противопоставяне на гръцката Вселенска патриаршия. След 1878 г. в свободна България 11 май се ограничава до училищен празник.

В Македония и Одринско, които са под юрисдикцията на Българската екзархия, той запазва функциите си и на демонстрация против османското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Празникът на Светите братя придобива особено значение след Първата световна война.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

През 1968 г. Българската православна църква, вече със статут на патриаршия, въвежда като литургичен календар т.нар. Новоюлиански календар, чрез който се премахва грешката на стария Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се почита от църквата на 11 май по църковния календар. Но поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавното честване остава на 24 май.

За официален празник на Народна република България 24 май е обявен с решение на Народното събрание от 30 март 1990 г., а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България (в същия ден Народна република България е преименувана на Република България).

През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява Кирил и Методий за покровители на Европа. 11 май е и патронен празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и професионален празник на библиотекарите.

Етикети: *