Днес се навършват 116 години от гибелта на Гоце Делчев

преди 3 години

Поклон пред паметта на героя!

Съвместната българо-македонска комисия все още не е постигнала съгласие как да бъде честван този великан на освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

И все пак преди няколко дни единият от кандидатите за президент на Северна Македония заяви, че комисията трябва да си свърши работата на база на наличните документи.

А те са очевидни.

Гоце Делчев отраства в българско семейство в Кукуш (тогава Османската империя). Когато десет години след смъртта му, по време на Междусъюзническата война гърците опожаряват града, баща му бяга в България, където получава пенсия, въз основа на настояването му, че е отгледал няколко борци за свобода на българите.

Гоце Делчев се учи и преподава на български език и никога по никакъв повод не е споделял, че това не е неговия език.

Гоце Делчев се бори за свободата на Българите в Македония и в Одринско.

Гоце Делчев се записва в организация, наречена Български Македоно-одрински революционни комитети.

Гоце Дечев привлича в организацията много свои колеги от военното училище, които са от различни краища на свободна България.

Разбира се е нелепо да твърдим, че съвременните македонци се опитват да откраднат Гоце Делчев. Той разбира се е и техен, на основание на това, че голямото мнозинство от предците на днешните македонци са били българи.

Можем само да пожелаем на демократичния кандидат за президент на Република Северна Македония да победи на втория тур на президентските избори утре и практиката на съвместно честване на паметта на Гоце да стане неотменима част от нашия съвместен календар!

Поклон пред паметта на героя!

Етикети: *