„Довиждане до другия живот!“ си казахме с Тодор Кавалджиев

преди 1 година

Стотици българи се простиха с Тодор Кавалджиев – вицепрезидент на Република България, политически деец, герой и мъченик от съпротивата срещу комунистическия режим, един от стожерите на прохождащата българска демокрация, почтен и скромен човек, превърнал се в нравствен камертон за поколения родолюбци.

Изпратихме го с венци, цветя и с оранжеви знамена на БЗНС, комуто от младини до преклонна възраст Тодор Кавалджиев посвети политическия си живот.

Храмът „Свети Седмочисленици“ не успя да побере множеството граждани, политически и обществени лидери, представители на науката, културата и неправителствения сектор, членове и симпатизанти на БЗНС. Кратки изявления пред медиите дадоха експрезидентът Петър Стоянов, чийто вицепрезидент през периода 1997-2002 г. бе покойникът, председателят на БЗНС Николай Ненчев и бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев.

Президентът Петър Стоянов (1997-2002)

В минутите преди опелото близки, приятели и съмишленици на големия българин припомниха ярки епизоди от живота му, дадоха примери за пословичната му скромност, честност и безкористно служене на род и на Отечество. С жизнения път и с гражданската си позиция Тодор Кавалджиев най-много от всинца ни имаше правото да посочи и да заклейми хамелеоните на прехода:

Бившият премиер Иван Костов пред храма „Св. Седмочисленици“
Снимка BG on air

„Нито демокрацията им е демокрация, нито вълчата им пазарна икономика е пазарна. До вчера бяха собственици на държавата, което значи и на държавната собственост, днес – частни собственици на националните богатства, създавани от трудовия ни народ векове наред. Всичко се диктува от червените олигарси и мафиоти. Всички властващи партии след промяната са производни на Партията с голямо име – БКП“.

Председателят на ДБГ Димитър Делчев и Найден Зеленогорски

Венци и цветя поднесоха водещи политически сили, граждански сдружения и земеделски организации. С огромен букет почете покойника и поднесе съболезнования на опечаленото семейство председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Каквото и да кажем сега, ще бъде закъсняло, повърхностно и недостатъчно. Страната ни се е превърнала в огромно гробище на мъртви герои, пророци и мъченици. Докато са живи, властта ги преследва, а народът не ги разбира. После се каем и се чудим къде ни е бил акълът да прозрем, че човекът, живял до вчера тихо и скромно покрай нас, е заслужавал приживе да бъде чут, разбран, уважаван, обичан и последван. Скубем си косите и се каем до следващото погребение.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан

Бог да те прости и вечна памет, зидарю на българската демокрация!

Онези, които заслужат, ще дойдат при теб в някой друг живот, за да довършите заедно святото дело, на което люде като теб посветиха живота и духа си!

Етикети: * *