ДСБ първо да си оправят членството в ЕНП и тогава да искат изключването на Орбан

преди 3 години

На конгреса на ЕНП в Хелзинки ДСБ не бе допусната заради систематично неплащане на членски внос

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов

ДСБ са изпратили писмо до председателя на ЕНП Жозеф Дол с настояване да стартира процедурата за изключване на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС от Европейската народна партия, съобщиха от ДСБ.

Орбан се превърна в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики, пишат в писмото си някогашните тъмносини.

Режимът в Будапеща се бил превърнал в ключов съюзник на Путин, твърдят още от ДСБ. „ФИДЕС и Орбан се превърнаха в отровен пример как чрез безнаказана мащабна корупция, злоупотреба със средствата на европейските данъкоплатци и незаконен контрол върху медиите, службите и изборния процес е възможно в сърцето на Европа да се възроди еднопартиен режим по подобие на диктатурите отпреди 1989 г.”, твърдят хората на Атанасов и Кънев и посочват за пример Борисов и ГЕРБ в България, бившите комунисти в Румъния и други наследници на комунистическите служби и мафията на прехода в цяла Източна Европа. „Борисов също като Орбан обича европейските пари, но ежедневно атакува европейските ценности. Корупцията, кражбите на еврофондове, потъпкването на върховенството на правото, на свободата на медиите и плурализма са емблемите на управлението не само за ФИДЕС, но и за ГЕРБ.“

Явно е къде я стяга чепикът някогашната партия на Иван Костов – ГЕРБ и Борисов. Дреме им на тях за Орбан и ФИДЕС. И за да не остане никакво съмнение за това, ДСБ твърди в писмото си, че

„между двете партии няма особена разлика. Отправяме този апел основно заради привържениците на ЕНП”.

Досега нито една партия от ЕНП не е поискала изключването на Орбан. Критики имаше и от Жозеф Дол, и от кандидата за председател на ЕК Манфред Вебер, и от канцлера на Австрия Себастиан Курц.

Но ДСБ са първите, които предлагат изключването на ФИДЕС.  

Дали обаче някой още брои ДСБ за член на ЕНП?

На конгреса на партията през ноември м.г. в Хелзинки, където трябваше да се определи кандидатът на евродесните за председател на ЕК,  хората на Атанасов и Кънев не присъстваха. Лично Жозеф Дол, до когото те пишат кървавото си писмо, съобщи на една от предварителните срещи във финландската столица преди официалната работа на конгреса, че ДСБ не е допусната до форума заради систематично неплащане на членски внос от ДСБ към Европейската народна партия вече няколко години. 

Нещо повече, на конгреса на е присъствал и Светослав Малинов от ДСБ, който като евродепутат по право може да бъде на форума. Според други български партии, присъствали в Хелзинки, това си е било направо бойкот. Но до изключването на ДСБ не се е стигнало. Все пак ЕНП не е Комсомола, откъдето изключваха за три неплатени членски вноса.

Не се е чуло ДСБ да са си платили членския внос. Тогава с какви очи искат изключването на други партии, след като те самите са на ръба?

Етикети: * * *