Двучасова среща на четири очи между Путин и Ким Чен Ун

преди 3 години

Руският президент нарича госта си „скъпи другарю председател”

Руският президент Владимир Путин и председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун разговаряха на четири очи около два часа, съобщи ТАСС. Това е два пъти по-дълго от първоначалните 50 минути, предвидени в протокола за тази част от срещата.

Снимка ТАСС

Разговорът се състоя зад затворените врати в една от залите на сградата на кампуса на Университета във Владивосток. Членовете на делегациите не взеха участие в разговора, лидерите бяха придружени само от преводачи.

Следващият етап ще бъде преговори в разширен формат.

Пред представители на медиите Путин изрази увереност, че посещението на лидера на КНДР в Руската федерация ще помогне за разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров. Подобно отношение демонстрира и събеседникът му. Освен това руският лидер приветства усилията на КНДР за нормализиране на отношенията с Южна Корея и Съединените щати.

Ким Чен Ун изрази надежда, че диалогът му с руския президент Владимир Путин, който започна по конструктивен начин, ще продължи в същия дух. „Точно сега, г-н председател, имаме много смислен обмен на мнения по въпроси от взаимен интерес по всички актуални теми. Благодаря Ви за страхотното време и се надявам, че нашите преговори ще продължат по същия полезен и конструктивен начин, ” каза лидерът на КНДР.

„Аз дойдох в Русия, за да обменим мнения за положението на Корейския полуостров, което е един от най-належащите въпроси в текущия международен дневен ред, и да обсъдим методите за мирното разрешаване на този въпрос, както и да говорим за развитието на нашите двустранни отношения в съответствие с изискванията на новия век“, каза той.

Лидерът на КНДР отново изрази своята благодарност към Путин за това, че е намерил време в натоварения си график за среща и смислен разговор. Той предаде на руския си колега и „скъпите руски приятели“ топли поздрави от правителството на КНДР и от всички хора в страната. Ким Чен Ун подчерта, че неговата делегация е щастлива да посети Русия, която той нарича „приятелски велик съсед“.

„Току-що имахме доста задълбочен разговор лице в лице“, каза Путин.

„Успяхме да говорим за историята на нашите междудържавни отношения и за днешния ден, перспективите за развитие на двустранните отношения“, заяви президентът на Русия. „Разбира се, разговаряхме и за ситуацията на Корейския полуостров, разменяхме мнения за това как и какво трябва да се направи, за да се гарантира, че ситуацията има добри перспективи за подобрение“, каза Путин.

Путин благодари на Ким Чен Ун, че е приел поканата от Москва и за пристигането му в Русия. Путин се обърна към лидера на КНДР със „скъпи другарю председател“.

Етикети: * *