Джо Байдън се включи в битката за Белия дом

преди 3 години

Бившият вицепрезидент е начело в допитванията за кандидат-президент на демократите с 29,3 процента

След месеци на обсъждане и колебание бившият вицепрезидент Джо Байдън обяви решението си да се кандидатира за президент за трети път и така сложи край на един от най-големите нерешени въпроси за състезанието за Белия дом през 2020 г., предаде CNN. Съобщението бе обявено с видеоклип в четвъртък сутринта.

Снимка Интернет

В него Байдън каза, че президентът Доналд Тръмп е сложил знак за равенство между онези, които разпространяват омраза, и онези, които имат смелостта да се противопоставят. „И в този момент аз знаех, че заплахата за тази нация е различна от всички други, които някога съм виждал в моя живот.“

Байдън очерта кампанията 2020 като „битка за душата на тази нация“.

„Основните ценности на тази нация, нашата позиция в света, нашата демокрация, всичко, което е направило Америка, е заложено на карта“, каза Байдън във видеото. „Ето защо днес обявявам кандидатурата си за президент на САЩ”.

В края на миналата година Байдън обяви себе си за „най-квалифицирания човек в страната, за да бъде президент“. Поддръжниците му  посочиха неговия политически опит от повече от четири десетилетия като изключително благоприятен за евентуална кампания.

76-годишният Байдън има 45 години политическа кариера. Бившият вицепрезидент на Барак Обама разчита на своя имидж на умерен и на обединител, както и на високата си популярност въпреки неотдавнашните полемики за твърде фамилиарните му жестове на симпатия към жени, предаде Франс прес.

Благодарение на голямата си известност бившият вицепрезидент на САЩ от месеци води в допитванията кой е фаворит за получаване на партийната номинация на демократите за президентските избори в Съединените щати през 2020 г.

Байдън става 20-ият претендент за номинацията на Демократическата партия за изборите през ноември догодина, отбелязва Франс прес.

След два неуспешни опита на президентските избори от 1998 и 2008 г. и след отказ да се кандидатира през 2016 г. заради смъртта на един от своите синове Байдън сега изчака няколко месеца, преди да обяви официално кандидатурата си. Последните седмици в това изчакване бяха помрачени от свидетелствата на няколко жени, които го обвиниха, че силно ги е притеснил с известните си фамилиарни жестове на симпатия като целувки по главата или слагане на ръце на раменете.

Байдън обеща „повече да внимава“, но не се извини за поведението си. Други жени пък се изказаха в негова защита и въпреки спора той остава начело в допитванията за кандидат-президент на демократите с 29,3 процента, следван от левия сенатор Бърни Сандърс с 23 процента, според осреднените данни от сайта „Риъл Клиър Политикс“ за периода 5-21 април. Далеч зад тях са сенаторът Камала Харис с 8,3 процента, кметът Пийт Бутиджидж със 7,5 процента, сенаторът Елизабет Уорън с 6,5 процента и бившият конгресмен от Тексас Бето О’Рурк с 6,3 процента.

Етикети: * *