Джон Съливан: „Грипен“ не може да се сравнява с F 16″

преди 2 години

В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност.

Заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан,  който бе на официално посещение в България, заяви в предаването „120 минути“ по  bTV в неделя, че шведският изтребител „Грипен“ не може да се сравнява с американския F-16.

Ето какво каза г-н Съливан, цитиран от сайта „Актуално“:

„Вярваме, че изтребителят F-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителя „Грипен“ не може да се сравнява с  F-16. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. F-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат F-16″.

Предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които „Локхийд Мартин“ продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на „Грипен“. Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10.

Осемте F-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който Ф-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както „Грипен“ не биха могли“.

В понеделник „Медиапул“ цитира премиера Бойко Борисов, който  изрази съмнението, че  избраните от назначеното от президента Радев служебно правителство изтребители „Грипен” са най-добрите и че е готов да се хване на бас, че те са без въоръжение.

А в петък в Брюксел Борисов каза пред български журналисти, че предлаганите от САЩ и „Локхийд Мартин машини F 16 са значително по-добри от всички останали, които се предлагат – и от старите “Eurofighter”, и от „Грипен”. Той обясни, че формирал тази оценка след разговори с пилоти.

От Министерството на отбраната пък обявиха, че изборът на нов изтребител ще е политическо решение т.е. в ръцете на Бойко Борисов, смятат наблюдатели.

Етикети: * *