Един отровен газ може да е знак за наличието на живот

преди 3 месеца

Като се има предвид невероятното изобилие и разнообразие на извънземни светове, със сигурност няма причина да се предполага, че извънземния живот ще прилича на земния или ще използва същите биохимични модели.

От Майк Уол за Space.com

Учените, търсещи признаци на извънземен живот, не трябва с лека ръка да отхвърлят неговото наличие в среда, изобилстваща от въглероден оксид (СО), показва ново проучване.

Тук на Земята това вещество е силно отровно за хората и за повечето други животински видове, защото бързо се свързва с хемоглобина и така не допуска този протеин в кръвта да пренася необходимите количества кислород до клетките.

Затова този газ обикновено не се разглежда като обещаваща „биосигнатура“, която да привлича вниманието на астробиолозите в търсене на извънземни. Всъщност много изследователи разглеждат СО като знак за отсъствието на живи организми, тъй като това е леснодостъпен източник на въглерод и енергия, които теоретично биха могли да бъдат абсорбирани от тях . Съгласно такъв начин на мислене намирането на значими количества от CO в атмосферата на някоя  екзопланетата води до предположение за отсъствието на живот, какъвто го познаваме.

Но според едно ново проучване може би е време тези разсъждения да бъдат преразгледани. В него изследователите използват компютърни модели, за да разберат по-добре химичните процеси в атмосферната на Земята преди около 3 милиарда години, когато въздухът на нашата планета е съдържал много малко кислород. Тогава Земята е изобилствала с микроби, но е трябвало да измине още много време, преди да се повяват животни.  (Най-ранните вкаменелости на многоклетъчни организми датират отпреди около 600 милиона години.)

Резултатите на екипа показват, че CO може да се е натрупал в значителни количества в тези отдавна отминали дни, достигайки до концентрация от около 100 части на милион (ppm), или около 1000 пъти по-висока от сегашните нива.

„Това означава, че можем да очакваме високо съдържание на въглероден монооксид в атмосферите на обитавани, но бедни на кислород екзопланети, които обикалят около звезди, подобни на нашето собствено Слънце“, сподели съавторът на изследването Тимоти Лионс, професор по биогеохимия в Университета на Калифорния, Ривърсайд (UCR).

Учените също са приложили своите модели към друг вид екзопланетни системи, по-специално към такива, обикалящи около червени джуджета – тези малки по-бледи звезди, които съставляват около 75% от звездната популация на галактиката Млечен път.

Екипът установил, че обитаващите планети на червени джуджета с много кислород в техните атмосфери вероятно също ще притежават високи нива на СО. Всъщност концентрациите на СО в такива светове могат да достигнат до няколко процента.

Като се има предвид различният астрофизичен контекст за тези планети, не бива да се изненадваме, ако открием микробни биосфери, които насърчават високи нива на въглероден окис“,

заяви в същата декларация водещият автор на изследването Едуард Шуитърман, докторант в отдел „Науки за Земята“.

„Въпреки това те със сигурност няма да бъдат подходящи места за човешкия или животинския живот, както го познаваме на Земята“,

добави той.

Новото проучване, публикувано миналата седмица в „The Astrophysical Journal“, напомня, че търсенето на извънземния живот е много сложно начинание. Като се има предвид невероятното изобилие и разнообразие на извънземни светове, със сигурност няма причина да се предполага, че извънземният живот ще прилича на земния или ще използва същите биохимични модели.

Затова някои изследователи като Сара Сийгър от Масачузетския технологичен институт значително разширяват списъка на възможните биосигнатури, които са далеч повече от няколкото (като метан и кислород), на които се основава животът на Земята.

Новите предположения вероятно скоро ще намерят практическо приложение. Космическият телескоп на „Джеймс Уеб Космос“ на НАСА, чиято цена е близо 9 милиарда долара, ще търси биосигнатури в атмосферите на някои близки екзопланети след планираното пускане в експлоатация на космическата обсерватория. Освен това се предвижда три огромни наземни телескопа да започнат да излъчват в Интернет към средата на 2020-те години. Това са огромният Магеланов телескоп, тридесетметровият телескоп и европейският супертелескоп. Те също ще проучват атмосферите на много екзопланети.


Етикети: * * *