Един паспорт, един народ, един фюрер

преди 3 години

Нито троянските паспорти, нито ченгесарските майтапи за „един народ“, за „общо минало и общо бъдеще“ на украинци и руснаци ще намерят наивници да им повярват. Особено сега, след петте години агресия, след близо 13 000 жертви от украинския народ, след анексията на Крим, след мегатонове снаряди, бомби и омраза, които Руската федерация изсипа върху „братска“ Украйна.

Диктаторът се шегува

На 1 май в Санкт Петербург депутатът Максим Резник бе арестуван и бит заради протеста си срещу забраните и произвола в Русия

След като получи рязък и доста остроумен отговор от новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, Вл. Путин прави несръчни опити да се шегува с общото минало и общите трагедии на двата народа.

Агенция Интерфакс съобщава, че Путин е коментирал намерението на Зеленски да предоставя украинско гражданство на руснаци, които бягат от несвободна Русия: „Така ли? Е, много добре. Това показва, че вероятно ще се разберем“.

„Винаги съм твърдял, че украинците и руснаците са братски народи. Нещо повече, смятам, че са един народ с различни културни, езикови и исторически особености, но всъщност са си един народ“, заявил Путин, цитиран от ТАСС. От общото гражданство щели да спечелят и руснаци, и украинци, мечтае руският диктатор.

„Ако Украйна ще дава паспорти на руснаци, а в Русия ще предоставяме паспорти и гражданство на украинци, рано или късно ще постигнем дългоочаквания резултат: единно гражданство за двата народа. Което заслужава адмирации“, казва Путин с маската на добро ченге. Даже накрая на разговора си взел довиждане с журналистите на украински: „До побачення“.

Лишени от свободата за митинги и сдружения, на 1 май хиляди млади московчани издигнаха абсурдни лозунги и плакати, с които се подиграха с режима на В. В. Путин.

В същата шеговита тоналност Путин призовава украинските власти да върнат гражданството на бившия грузински президент и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили. Путин се опитва да дава съвети на далеч по-младия Зеленски най-напред да се погрижел за свободата не на руснаците, а на грузинците примерно.

Дребничкият подполковник от КГБ очевидно не може да забрави ехидното и точно определение, с което преди години го уязви Михаил Саакашвили: Лилипутин.

В отговор на подмятанията на дългогодишния си политически противник бившият грузински президент припомня, че Кремъл през цялото време на пребиваването му в Украйна се е опитвал да го елиминира от украинската политика, а сега „чрез посредници настоява пред Зеленски не само да не му връща гражданството, но и да не го допуска на украинска територия“.

Повод за разменените реплики стана реакцията на новоизбрания украински президент срещу решението на Вл. Путин да облекчи процедурата за предоставяне на руски паспорти за украински граждани от Донецка и Луганска област.

„Не съветвам руските власти да си губят времето, като съблазняват украински граждани с паспорти на Руската федерация“, писа Зеленски във Фейсбук.

„Ние, украинците, се радваме на свобода на словото, свобода на медиите и свобода на интернет в собствената си държава. И прекрасно знаем какви „предимства“ гарантира руският паспорт. Правото да бъдеш арестуван при мирен протест. Правото да бъдеш лишен от свободни и конкурентни избори. Правото изобщо да забравиш що е то човешки права и свободи. Не очаквайте значителен брой украинци да пожелаят да се превъплътят в „нов нефт“, в който превърнаха народа си руските власти“, заяви украинският президент.

В посланието си Вл. Зеленски иронизира думите на бившия руски  вицепрезидент и близък сподвижник на Путин Сергей Иванов (също „специалист“ от КГБ), който на всеуслушание бе заявил, че „Хората са нашият втори нефт“ (като източник на доходи).

Зеленски обеща да предоставя украинско гражданство и защита на всеки, „който е готов да се бори за свобода“.

На 24 април Путин подписа указ за облекчаване на предоставянето на руско гражданство за жителите на някои райони от украинските Донецка и Луганска области, контролирани от проруските отцепници. Тази „привилегия“ ще важи през следващите три месеца, когато въпросните украински граждани ще имат право да заменят сегашните си паспорти с руски.

Путин се опитва да иронизира Зеленски, като намеква, че украинският президент е твърде „зелен“, за да мери ръст с такъв гигант в световната политика, за какъвто се смята руското джудже. Но шегичките му издават нервно напрежение, свързано с неизвестността накъде ще тръгнат новият, неопитен украински лидер и непознатият му екип. И за всеки случай „баткото“ се прави на тарикат. И на комедиант.

Докато Зеленски се опитва да се позиционира като предпазлив, разумен политик, който анализира процесите и говори искрено с вътрешната аудитория и на международната арена.

Нито троянските паспорти, нито ченгесарските майтапи за „един народ“, за „общо минало и общо бъдеще“ на украинци и руснаци ще намерят наивници да им повярват. Особено сега, след петте години агресия, след близо 13 000 жертви от украинския народ, след анексията на Крим, след мегатонове снаряди, бомби и омраза, които Руската федерация изсипа върху „братска“ Украйна.

Евтините шегички могат да зарадват пийнали мужици пред телевизионния екран нейде в Сиктивкар или Мухосранск, но няма как да повлияят върху украинското обществено мнение или върху бъдещия курс на новия украински президент.

(По материали от „Грани.ру“)

Етикети: * * * * *