Единни в многообразието, все по-интегрирани, все по-сплотени

преди 3 години

Върху сградата на Европейския парламент ясно е изписано мотото на Европейския съюз: „Единни в многообразието”. През последните два-четири века християнската религия винаги е била толерантна към другите вероизповедания. Нека Европа да бъде общност, съюз на свободни хора, на независими хора, които могат в рамките на този съюз да изповядват своите религиозни, политически и философски убеждения.

Николай Ненчев, 20 въпроса в 20 минути, заедно с Кирил Вълчев, по Дарик Радио

Николай Ненчев, независим кандидат № 7 в бюлетината за предстоящите избори за Европейския парламент. Здравейте, г-н Ненчев!

Здравейте! Честит празник на Св. св. Кирил и Методий! Това са патроните на Европа, така, че е добър ден!

Да започнем тогава с въпросите. Християнски съюз ли трябва да бъде Европейският съюз?

Християнските ценности винаги са били в основата на Европейския съюз и това ме кара да бъда силно мотивиран. Не само защото си спомням, че на сградата на Европейския парламент ясно е изписано мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието”. През последните два века християнската религия винаги е била толерантна към другите вероизповедания. Нека Европа да бъде общност, съюз на свободни хора, на независими хора,  които могат в рамките на този съюз да изповядват своите религиозни, политически и философски убеждения.

В тази свобода влиза ли свободата на избора на пол, което не е християнско?

Не е християнско.

Да кажем, че Господ е създал мъжа и жената. Може ли някой, създаден биологично мъж да може да каже, че е жена, или направо да каже, че не е нито мъж, нито жена, а че е трети пол?

Нека най-напред да подчертая, че преди всичко съм ревностен християнин. Тоест силно вярвам в канона и се придържам към него. Но наред с това съм и демократ по убеждения. Европа е символ на демокрацията. Там има различни политически течения и партии.

Значи ли това, че който гласува за Николай Ненчев, гласува за третия пол?

Гласува за това, че ще се придържам по възможно най-ясния, последователен и категоричен начин към общоевропейските ценности, защото дълбоко в себе си нося Христос. Нося християнството.

Третият пол общоевропейска ценност ли е? Трябва ли правният ред в Европа да признае избора на пол за своите граждани?

Ние сме свободни хора и демократи.  Тоест, ако  Европейският съюз в цялост реши, че тази тема е на дневен ред и трябва да бъде дискутирана, аз като християнин ще гласувам против, без да оспорвам правото на всеки друг да се самоопредели така, както намери за добре.

А за еднополовите бракове как ще гласувате?

По същия начин.

Против? А за абортите?

Тази тема е твърде деликатна. Абортът също е грях. Но трябва да отворя скоба, защото има случаи, когато медицината е достатъчно напреднала и решението й далеч надхвърля условностите, които поставяме. Тоест, ако има проблем и той е очевидно доказан,  допускам изключения.

Трябва ли Европейският съюз да приеме Истанбулската конвенция като част от общото европейско законодателство?

Силно съм обезпокоен от всичко, което се случи около Истанбулската конвенция. Нека да кажа с една-две думи: противник съм на насилието срещу жени и деца. Ще дам гласа си за подкрепа на жените и децата, когато тяхната съдба попадне в центъра на нашето внимание.


Конкретно, „за“ или „против“ Истанбулската конвенция ще гласувате?

Прегледах документа няколко пъти. Не намерих нищо обезпокоително. Конвенцията бе превърната в ширпотреба. Всеки се упражняваше върху нея.

Значи ще имате смелостта да бъдете българският евродепутат, който ще вдигне ръка за Истанбулската конвенция?

Ще бъда българският евродепутат, който ще защитава по всякакъв начин живота и свободата на всеки гражданин, независимо дали е жена или дете.

Питам ще гласувате ли „за” Истанбулската конвенция като част от европейската законодателна система?

Предполагам, че тя няма да остане в сегашния си вид. Очевидно няма воля за подобно решение. Ще работя тя да придобие приемлив вид за всички европейски граждани.

Докъде се простира Европа? Турция в Европа ли е, г-н Ненчев?

Географски част от Турция, да.

Трябва ли тогава да е в Европейския съюз?

В Европейския съюз има правила, към които изпитвам  уважение и към които винаги ще се придържам. Този въпрос е силно подвеждащ. Има критерии, които трябва да бъдат покрити. Ако тези критерии се покрият въз основа на защита на човешки права, граждански права, демокрация, вътрешен ред, тогава можем да обсъждаме мястото на Турция. Нямам намерение днес или когато и да било да оспорвам основните принципи, около които е сформиран Европейският съюз.

Това се отнася, предполагам, и за Русия? Ако Русия покрие критериите, също ли я виждате като член на ЕС?

Силно вярвам в това и никога не съм го подлагал на съмнение. Винаги съм изпитвал огромни симпатии към руския народ, който страда много повече от българския. Вярвам, че един ден руската държава ще заеме достойното си място сред европейските институции. Разбира се, когато покрие всички критерии и стандарти, без каквито и да са компромиси.

Носят ли отговорност лидерите на Европейския съюз за решението на британските граждани Великобритания да напусне Съюза?

Отговорността винаги е персонална. Така е и в правото. Главната отговорност е на националното правителство. Когато за първи път чух резултата от т. нар. Брекзит, отговорих на Ваш колега по следния начин: “Този резултат и това решение ще имат оздравителен ефект върху целия ЕС”. И сега стоя зад думите си.

Подкрепяте ли политическите и икономическите санкции на ЕС срещу Русия заради Украйна?

Категорично. Неведнъж бях и ще продължавам да бъда изключително взискателен, когато става дума за анексията на територия, за агресията срещу независима европейска държава. Ще продължавам да подкрепям по-нататъшни санкции, когато е необходимо.

Нужни ли са подобни санкции срещу други държави, които нарушават международноправни принципи? Например правата на човека в Саудитска Арабия?

Винаги съм бил привърженик на принципа за равнопоставеност. Вярвам в способността на Европа не само да проповядва, но и да отстоява демокрацията, човешките права, свободата на медиите и други свободи.

Вероятно няма да сте от мрънкащите, че „понеже Саудитска Арабия има петрол, да си затворим очите за екзекуциите, за разчленяването на журналист.“ Бихте ли гласувал “за” санкции срещу Саудитска Арабия?

Сега ми е лесно да кажа „Да”, защото хората ме познават. Категорично ще отстоявам всичко, което съм защитавал досега. В подобни случаи не изпитвам колебания.

Трябва ли ЕС да се превърне и в силен енергиен съюз? От Брюксел да зависят трасетата на газопроводи като „Северен поток”? Брюксел да преговаря с Русия за еднакви цени на природния газ от името на всички държави? Бихте ли спрял Берлин да не строи „Северен поток”, който ще заобиколи Украйна?

Три пъти „Да”! Берлин трябва да прояви разбиране, защото ние плащаме най-скъпия газ в ЕС, понеже някой казал “Вие сте малък пазар”. В наш интерес е да защитаваме общата енергийна политика. Когато договорим общи цени за ЕС, цената на газа неминуемо ще падне.

Наскоро германски дипломат възрази: “Защо да защитаваме украинския интерес, вместо да отстояваме германските икономически интереси?”

Нямам намерения да защитавам нито германския, нито интереса на някой друг. В случая сме свидетели на силна вътрешна интервенция и това е стратегията на Путин. Той иска да разделя европейските държави и да подписва договори поотделно с всяка, да ги противопостави и да ерозира ЕС. Нещо, което категорично отричам. Изцяло подкрепям и идеята България да внася газ от САЩ.

Трябва ли ЕС да има обща миграционна политика?

Това е тема, която познавам добре. Не само обща европейска политика. Трябва да изработим параметрите на политика, която да обхване Турция и Близкия изток. Само тогава можем да защитим границите и суверенитета на обединена Европа. Изпитал съм го на свой гръб. Когато бях министър на отбраната, изпратих достатъчно войскови формирования и техника, за да защитим границата на българската държава. Тогава хората като че ли не разбраха какво стана. Мигрантската вълна намаля и пресекна в резултат на сериозна дипломация, след обстойни разговори с турския и  гръцкия министър на отбраната. Днес в Турция се намират близо 4 млн. бежанци и мигранти, които търсят спасение в Европа. Ако не си сътрудничим със съседите, вероятно няма да постигнем добър резултат. Онова, което ме тревожи, е фактът, че в пъстрите бежански потоци се прикриват и минават през границите ни терористи от различни фракции.

„За“ или „против“ квотите сте?

България няма достатъчно ресурси да поеме голяма бежанска маса, защото тя би могла силно да разстрои реда в държавата и да увреди националния интерес. Неконтролираното навлизане на чужденци е заплаха за националната ни сигурност.

Трябва ли ЕС да въведе визи за гражданите на САЩ, ако скоро не бъдат отменени визите за български граждани и за другите членки на Съюза?

Този въпрос е ясно регламентиран. Визите ще отпаднат по естествен път, когато изпълним критериите и когато имаме под 10% отказ за български граждани. Нека да направим всичко възможно в това направление, защото това е тема, която засяга мнозина българи.

30 години след началото на демокрацията, 12 години в ЕС, хората остаряха в очакване да паднат визите за Америка. Мнозина политици обясняват „Ама дайте да си говорим!“

Не само да си говорим. Аз директно заявявам, че ако обвинявам някого, това са българските политици. Българската държава в лицето на президента, на министър-председателя, на външния министър, на дипломатите ни там, защото това е казус, който засяга нас. Не умеем да искаме и да търгуваме.

Сега, когато сме пред сделка за купуването на нови самолети, случайно да сте чули някой да постави въпроса: “Купуваме от вас, влагаме 2 милиарда или повече, защо трябва да кандидатстваме и унизително да се редим на опашка за визи?“  Купуваме и втечнен газ от САЩ, имаме приоритети в отбраната, а вие ползвате наши бази. Някой поставил ли е този въпрос? Не съм чул. Така се прави политика според мен и аз ще отстоявам този принцип.

Вие за Европейски съединени щати ли сте?

От сто години, партията, която представлявам, следва и  отстоява този принцип. БЗНС е първата политическа организация, която на висок глас заяви становището си в Европа. Да, ние трябва да се стремим към все по-тесни отношения. Нека да дам пример: през 1989 г. и малко преди това участвах във възстановяването на демократичните организации. Беше време на промяна, на много емоции. Тогава попитах близък приятел, осъден на смърт от комунистите: „Колко време ще трае този преход? Кога България ще се изгради като свободна и демократична държава?” Отговори, че ще трябват поне 10 години. Тогава се стреснах и не исках да повярвам. Но минаха цели 30 години и ние не се справяме. Единственият шанс на България да се избави от олигархия, от лошо законодателство, от корумпирани съдии и прокурори и да се интегрира все повече в Европа. Когато европейското законодателство, европейското право, европейските принципи и закони влязат в България, ще сложим веднъж завинаги край на комунизма и на олигархичните структури. Чак тогава ще можем да се наречем свободни и независими европейски граждани.

Най-важната промяна в бюджета на ЕС след 2020 година?

Разбирам, че хората са особено обезпокоени от ниските доходи. Всички изследвания го посочват. Искаме социална политика, по-високи доходи и стабилно образование. Инвестициите в някои райони от страната продължават да бъдат на критично ниско равнище, което води до обезлюдяването им. Затова е важно през следващия програмен период да се подпомогнат най-вече тези региони. Колкото до общата селскостопанска политика, тя има редица несъвършенства и затова се работи за реформирането й.

Тоест Вие сте за европейска минимална заплата?

Не. Ратувам Европа да изгради общи структури. Ако ги наречем „Европейски щати“, нещата ще станат по естествен път. Смятам, че пътят минава през все по-тясно сътрудничество с Европейския съюз, с единни органи, които ще направят възможна тясната интеграция.

Кой трябва да стане европейски прокурор?

Горещ привърженик съм на Лаура Кьовеши. Следих нейните изяви и развръзката около избора й. Симпатизирам й, защото е човек от Източна Европа и наш съсед. Вярвам в тази интелигентна жена, която прояви железен характер. С две ръце ще гласувам за нея, ако се наложи.

Успя ли планът „Юнкер” да съживи стратегическите инвестиции в Европа?

Не, в значителна степен не. В тази посока е необходимо да се направи още много. Ще постигнем далеч повече, когато Европа се почувства единна и силна.

Достатъчно ли направи Европейският парламент срещу двойните стандарти при храните и други стоки, продавани от един и същ производител?

Категорично не. Усещам го на собствен гръб.

Подкрепяте ли пакета „Мобилност“ с нови правила за командироването на работниците и транспорт?

В известна степен. Ще работя за изменения в този пакет, защото смятам, че най-напред трябва да бъдат защитени интересите на обикновения човек, а не само интересът на работодателя. Многократно бе доказано, че пакетът „Мобилност” ощетява не само българските превозвачи, но и тези от други страни от Централна и Източна Европа. Това е поредна разделителна линия между държавите в Съюза, което силно ме тревожи.

Подкрепяте ли ограничения в свободата на словото, за да бъде ограничена дезинформацията, фалшивите новини?

Никога, под никаква форма. Доста трудно е в условията на демокрация да се справяме с хибридните заплахи. Необходими са спешни мерки и НАТО вече прави нещо конкретно.

Подкрепяте ли практиката да се трият новини, да се затварят сайтове?

Изпитах го върху себе си. По време на мандата ми в отбраната срещу мен бяха изсипани близо 1600 публикации с откровени лъжи. Осъдих някои от тези медии, които минават за медии на Пеевски. Осъдих ги, защото нямаха нито един аргумент, нито едно доказателство. Обявих публично, че цялата сума, която спечеля, ще даря на нуждаещи се. Спечелих делото, но тези „рицари на свободното слово” отказват да изплатят сумите, определени от съда.

Добре ли бе ръководен ЕС от лидерите си през изтеклите 5 години?

Можеше да бъде направено далеч повече. Смятам, че трябва да имаме ясна, последователна политика, чрез която да отстояваме европейските ценности. Често говоря за Европа, защото вярвам в нея.

Как наричате онова, което става с Жан-Клод Юнкер – пиянство или ишиас?

Нямам намерение да съдя никого. Нека да кажа съвсем ясно: ние, политиците, трябва да даваме добър пример и ако някой има чисто човешки слабости, нека да им се отдава, когато не е на масови събития.

Кого бихте подкрепил за бъдещ председател на Европейската комисия?

Манфред Вебер естествено.

Трябва ли европейците пряко да избират европейския президент?

Би било чудесно, ако следваме логиката на всичко, което казах до момента. Натам вървим.

Одобрявате ли местенето на заседанията на Европейския парламент между Брюксел и Страсбург?

Категорично съм против. Бях специализант в ЕП и видях каква суматоха предизвиква местенето. Да не говорим за огромните разходи и за нарушената координация. Ако Европа е единна и доверието между държавите укрепва, чергаруването на ЕП ще стане напълно излишно.

С една дума, кой трябва да бъде европейският приоритет през следващите 5 години?

Сигурността. Казвам го с цялата си категоричност.

Етикети: * * * * * *