Една изстрадана мечта за свобода

преди 4 месеца

Пътуваща фотодокументална изложба за героизма на българските "хъшове в униформа" по време на Студената война беше открита в Бургас.

Николай Ненчев открива фотодокументалната изложба в центъра на Бургас

Малко българи знаят, че нашият народ дава своя принос в усилията на НАТО да брани свободния свят още през страшните години на Студената война. Една пътуваща изложба, организирана от БЗНС, разказва за Българската доброволческа рота в НАТО, която действа в състава на въоръжените сили на САЩ в Западна Германия от 20 октомври 1951 г. до 30 юни 1964 г. В нея служат български политически емигранти, несъгласни с управлението на Българската комунистическа партия след 9 септември 1944 г.

Фотоизложбата под название „Една изстрадана мечта за свобода – Първа българска рота в НАТО 1951-1964“ беше представена днес за първи път в Бургас на площада пред общината. Поводът за нея е 70 години от създаването на НАТО и 15 години от приемането на България в Атлантическия съюз.

На откриването присъства г-н Николай Ненчев – министър на отбраната 2014-2017,  председателят на областната организация на БЗНС – Дойчо Дойчев, представители на ПП на БЗНС.

Много се надявам чрез тази изложба повече хора да научат за тези малко известни факти от българската история. Аз имах възможността да се познавам и да общувам с участници в ротата като Сава Севов и Йордан Райчев. Те бяха изключителни родолюбци и отдадени на каузата България. Тяхната отдаденост и жертва трябва да се знае и помни, за да не допускаме никога онзи тежък репресивен режим да се завърне. Да не забравяме колко усилия и време ни отне, за да се включим отново в демократичния Алианс и да станем част от Европейския съюз. Днес всички възможности, които имаме да пътуваме свободно, децата ни да учат в цяла Европа и Америка са и благодарение на тези хора, които без страх се включват в НАТО и така доказват, че българският народ не е напълно покорен от комунистите. Нека днес отново намерим сили и мотивация в себе си и отстоим демократичните ценности.“

– заяви Николай Ненчев на откриването на изложбата.

Той изрази опасения, че ако кризата в политическото пространство се задълбочи, е възможно за първи път ДПС да спечели европейските избори, защото са много добре организирани.

Изложбата предизвика много голям интерес сред гражданите и гостите на гр. Бургас, които се информираха за историята, създаването и живота на българските емигранти от Ротата. Представени са материали от НВИМ София, както и лични архивни документи и фотоси на Тодор Кавалджиев – вицепрезидент на Република България 1997-2002г., и на други членове на БЗНС.

Предстои представеянето на изложбата в цялата страна.