Експертно срещу хибридите

преди 2 години

Русия и руската пета колона у нас ще атакуват яростно всяко решение на българските власти, което нарушава енергийния монопол на Москва или допринася ярко за националната ни сигурност в рамките на ЕС и НАТО

На 17 декември българските медии гръмнаха залпово с новината, че Европейската комисия налага глоба от 77 милиона евро на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“и „Булгартрансгаз“, първото от които е доставчик на газ за потребителите, а второто държи цялата газова инфраструктура на страната.

Що е то „чудо за три дни“

В решението на ЕК се посочва, че групата БЕХ има господстващо положение /монопол/ и на пазара на доставките, и на пазара на газовата инфраструктура. По същество става дума за злоупотреба вдве посоки – осигуряване на монопола на „Булгаргаз“ за доставките и на „Булгартрансгаз“ за разпространението, чрез неправомерно ограничаване на достъпа на други „играчи“ до притежаваната от тях инфраструктура. В частност БЕХ е блокирал достъпа до единствения газопровод за внос на газ в страната, до единственото голямо газохранилище /Чирен/ и до вътрешната газопреносна мрежа. По този начин всички потенциални конкуренти са били директно елиминирани, което е фрапиращ пример за злоупотреба с господстващо положение и подтискане на конкуренцията.Следва юридическа аргументация, кои точно правила и договори са нарушени, и защо точно се налага глобата.

Естествено, българският ресорен министър и други представители на властта предприеха необходимите, според тях,мерки за смекчаване на удара. Като начало обясниха, че не са изненадани, че глобата можела да бъде 4 – 5 пъти по-голяма, че са водили трудни преговори,които едва ли не са спечелили за да стигнат до простичкия факт, че глобата ще бъде платена до цент от трите дружества, без да бъдат засегнати потребителите,каквото и да означава това.

В отговор еврокомисарят за политиката в сферата на конкуренцията Маргарете Вестегер лаконично посочи, че години наред българските потребители са били лишени от възможност за избор на доставчици, ас решението за налагане на глобата ще бъде насърчено „развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите… и в съответствие с целите на енергийния съюз.“

Тогава реших да не се бъркам по темата, да изчакам експертните позиции и в крайна сметка да видя дали и в този случай ще имаме чудо за три дни. Така и стана. В  България експерти Бог дал в изобилие, а за трите дни чудо ще се погрижат пиарите и празниците.

И все пак доста неща се изясниха в нежелана от монополистите и управляващите посока. По една от националните телевизии, примерно, експертите Васко Начев и Христо Казанджиев дадоха ясно да се разбере, че няколко български правителства са се опитвали да тарикатеят пред европейските ни партньори така, че преди всичко да бъдат защитени интересите на руските енергийни монополисти „Газпром“ и „Лукойл“, а не на българските потребители. Просто този път балканските номера не са минали и необходимите мерки, макар и постфактум, ще бъдат взети.

Така за пореден път се обяснява и парадоксът защо българите вярват повече на европейските, а не на нашенските институции. Но защото двамата цитирани експерти не бяха единствените вестители на истината, в следващите дни големите медии вместо да минат в настъпление, замлъкнаха и оставиха празничното настроение да изпрати скандала в забвение. Казват, че по Коледа ставали чудеса. Е, в случая обяснимо чудото не стана. То се случи малко по-късно с

Решението на правителството за F 16 Viper

Новината имаше ефекта на ядрен взрив за т. нар. русофили и цялата руска пета колона в България воглаве с президента Радев. Неговото изявление за тържеството на лобизма е безпрецедентен гаф, защото потвърждава всички опасения, че българският държавен глава бе поставен на най-високия пост в държавата за да защитава руските, а не българските национални интереси. Позицията на друга емблематична фигура – лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков, въпреки фактологическата си импотентност, само уплътни мрачните краски в картината на днешната ни действителност. Тези двамата и кохортата им ибрикчии дадоха да се разбере, че рубладжиите няма да се съобразят с мнението на експертната комисия от МО, че няма да мирясат и ще се борят срещу очакваното решение на парламента за преговори със САЩ, ако ще камък  върху камък да не остане от българския парламентаризъм. А хибридните атаки на Русия по същото време ще бъдат точно в тази посока. Добър синхрон – не ще и дума.

Затова сега е особено важно отново да се намесят експертите и с прости думи да обяснят защо руснаците са склонни да приемат варианта „Грипен“ като по-малко зло, но бягат като дявол от тамян щом чуят за „Вайпър“ с неговата свръхмодерна авионика, летателни и бойни възможности. Защото „Грипен“ не е проблем за руската бойна авиация, а „Вайпър“е! И че така се гарантира в много по-голяма степен животът на българските пилоти.

Да обяснят промените, които неизбежно ще настъпят с внедряването на нови радарни и ПВО системи за защита не само на летищата, но и на територията на цялата държава. Да обяснят как съвместните усилия със съседите ни от НАТО, които притежават такива изтребители – Румъния,Гърция и Турция, ще спомогнат за по-евтина експлоатация и поддръжка на самолетите. Да обяснят в крайна сметка, че пълноценното ни членство в НАТО, каквото благодарение на руските хибридни усилия засега е под въпрос, ще бъде най-добрата гаранция за националната ни сигурност.

Да, този път експертите са длъжни да говорят, защото само по себе си решението на правителството е чудо, но то трябва да получи санкция от парламента, защото не трябва да е за три дни, а за трийсет години напред. Или поне докато българският евроатлантически избор престане да бъде чудо и за най-закоравелите бетонни глави с щамповани петолъчки на челата.  

Етикети: * * *