Емил Кошлуков става и.д. шеф на БНТ за три месеца

преди 1 месец

До три месеца ще бъде избран нов шеф на "Сан Стефано" 29

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие оставката на Константин Каменаров като генерален директор на БНТ, съобщиха няколко информационни агенции и сайтове. Заявлението за напускане е било депозирано в деловодството на СЕМ в 9.30 часа в сряда. За временно изпълняващ директор на БНТ е избран програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков.

Снимка Интернет

От СЕМ увериха, че в рамките на 3 месеца ще бъде избран нов генерален директор.

СЕМ прие и оставката на Валери Запрянов, който е член на Управителния съвет на БНТ. Тя е била подадена едновременно с тази на Каменаров. Запрянов бе спряган за и.д. директор, но се оказа, че няма изискуемия пет годишен стаж в телевизия. От Управителния съвет на БНТ само Василена Матакиева отговаря на това условие. Проведени са били разговори и с други евентуални кандидати, но те са отказали. Единствено Кошлуков е дал съгласието си да стане и.д. директор. Не е било прието предложението на члена на СЕМ Ивелина Димитрова изборът на нов шеф да бъде отложен. Мотивът бил, че предвид предстоящото посещение на папа Франциск в България, БНТ не може да остане без директор.

В понеделник стана ясно, че Каменаров е признат за виновен по обвинението, че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта. Той бе осъден условно на година и три месеца с три години изпитателен срок. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Каменаров бе длъжен да напусне поста на генерален директор на БНТ, защото по закон членовете на управата на националната телевизия не могат да бъдат осъждани, без значение дали става въпрос за ефективно или условно наказание.

Той беше хванат да шофира пиян късно вечерта през юни 2016 г. В края на 2017 г. Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба, както и отнемане на шофьорската му книжка за година и половина.

По-рано днес пък стана ясно, че и Гергана Паси се оттегля от Обществения съвет на БНТ. Във Фейсбук тя поздрави Каменаров и целия екип на БНТ за успешните проекти, „които, макар и да потъваха в общия шумов политически фон, промениха и модернизираха визията на обществената телевизия“.

Емил Кошлуков започна политическата си кариера от СДС като негов делегат на Националната кръгла маса. Сътрудник е на президента Желю Желев. Депутат е в 39-то Народно събрание от листата на НДСВ. През 2004 година, преди изтичането на мандата на НС, основава своя партия – „Новото време“.

Преди кариерата си в TV7, където има собствено предаване „Факторът Кошлуков“, води предаването „Таралеж“ по телевизия Евроком. Член е на управителния съвет на „Ноу фрейм медия“ – компанията- собственик на TV7, и за кратко през 2014 става изпълнителен директор на TV7 и News7.

След фалита на TV7 „Факторът Кошлуков“ се излъчва известно време по Канал 3 (септември 2015 – април 2016 г.).

В края на 2017 година Емил Кошлуков оглави дирекция „Програма БНТ 1“ на обществената медия. Това стана, след като той се яви на конкурса за директор, спечелен от Каменаров. При подаването на документите за конкурса стана ясно, че Емил Кошлуков е бил програмен директор на телевизия „Алфа“ на партия „Атака“ през периода 2016 – 2017 година.

Малко след като пое поста програмен директор в БНТ, Емил Кошлуков стана и водещ в предаването „Още от деня“ по първа програма, което предизвика и въпроси доколко заемането на двете длъжности не е в професионален конфликт. Като водещ Кошлуков предизвика и скандал с неприличен жест – комбинация от три пръста, който показа в национален ефир срещу свой гост Борислав Сандов от „Зелените“. Заради действието му, довело до протест и искане на оставката му, Кошлуков се видя принуден да се извини публично, оправдавайки се, че е бил провокиран.

Етикети: * *