ЕС и Австралия преговарят за свободна търговия

преди 2 месеца

Защитеното наименование за произход е препъникамъкът в преговорите между ЕС и Австралия за свободна търговия

Публикация на „Eurobsit“

През юни 2018 г. европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом и австралийският премиер Малкълм Търнбул официално започнаха търговски преговори между Европейския съюз и Австралия. ЕС активно се опитва да сключи нови споразумения за свободна търговия и да разшири търговската си мрежа. ЕС започна разговори не само с Австралия, но и с Нова Зеландия. Въпросът за защитеното наименование за произход е в основата на третия кръг от преговорите (който започна на 25 март) и ЕС възнамерява твърдо да отстоява своите позиции.

След като постигна договореност с Канада (CETA), с Япония (JEFTA) и започна преговори с Мексико, сега  Европейският съюз започна разговори с Австралия и Нова Зеландия. Предвидените споразумения са предназначени да премахнат тарифите, както и нетарифните бариери пред търговията. Споразумението за свободна търговия цели да хармонизира регулаторните различия относно стоките или услугите. Австралия вече е един от големите търговски партньори на ЕС, така че ако тарифните бариери бъдат премахнати, европейските компании ще се радват на засилен достъп до австралийския пазар. Това ще ги направи по-конкурентни наред с компаниите, които вече се ползват от споразумения за свободна търговия с тази страна, сред които е Южна Корея.

Защитеното наименование за произход е препъникамъкът

Фета и моцарела, бри и камамбер вече се продават в Австралия. Проблемът е, че повечето от тези продукти не се внасят, а се произвеждат на местно ниво. Това няма да е възможно, ако двете страни постигнат споразумение. Европейската система за защитено наименование за произход ще бъде от първостепенно значение и ще се окаже решаваща за успеха на споразумението за свободна търговия.

В Австралия това няма да е лесно, когато продукти като фета и просеко се смятат за законно допустими термини, а не за истински наименования за произход. Конкретен проблем, който се откроява в Споразумението за свободна търговия, е, че Австралия произвежда 8000 тона фета годишно, докато за същия период внася 2000 тона от Гърция. Загрижеността е, че австралийските потребители няма да свикнат с нови имена, тъй като договорът забранява термините „стил фета“ или „стил просеко“.