ЕС отложи Брекзит за 31 октомври

преди 3 години

Кризата около Брекзит има и една незабелязана положителна страна. След печалния опит на Великобритания, призиви за напускане на ЕС вече не чуват в останалите страни членки.

След като британският парламент задължи премиера Тереза Мей да поиска отсрочка на Брекзит, който трябваше да се случи „без сделка“ този петък, тя поиска от Съвета на ЕС отлагане на напускането до 30 юни. Европейските лидери обаче не повярваха, че дотогава силно фрагментираният британски парламент, който на три пъти отхвърли  договорената от Мей и ЕС сделка, ще я ратифицира.

След като британският премиер изложи своите аргументи пред останалите 27 европейки лидери, сред които и българският премиер, тя напусна залата и ѝ се наложи да изчака тяхно решение. Както предаде „Sky News“, последвали дълги и разгорещени спорове. Френският президент настоявал срокът, който ще се отпусне на Великобритания, да не е дълъг, защото ЕС не може да е вечен заложник на политическата криза на Острова. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък предложил отлагането да е „гъвкаво“ и да позволи Брекзит да се случи преди посочения срок, в края на месеца, в който британският парламент ратифицира споразумението.

Ирландският премиер Варадкар е предложил Обединеното кралство да бъде изхвърлено без сделка на 30 юни, ако откаже да участва в европейските избори. За австрийския премиер обаче било абсурдно Великобритания да участва в европейските избори, ако планира да напусне Съюза. Някои от лидерите са поискали гаранция, че до Брекзит Великобритания няма да саботира действията на европейските институции.

В крайна сметка Обединеното кралство получи „гъвкаво“ отлагане на Брекзит до края на месец октомври. Това няма да зарадва твърдите брекзитери в партията на Мей, за които забавянето е равносилно на отказ на политическата класа да изпълни волята на народа, заявена на референдум преди близо три години.

Тогава привържениците на напускането настояваха, че Брекзит ще върне британската гордост и независимост. Случи се точно обратното. Великобритания никога не е изглеждала толкова объркана и безпомощна.

Никой не може да предскаже какво ще се случи през идните шест месеца.

След като разбра, че не може да разчита не само на коалиционния си партньор от северноирландската Демократична юнионистка партия, но и на голяма част от собствените си депутати, правителството започна преговори с опозиционната Лейбъристка партия, която настоява за „мек“ Брекзит, включващ оставане на Обединеното кралство в митническия съюз на ЕС. Но това означава, че Великобритания няма да може да сключва свои търговски споразумения с трети страни, а брекзитерите вярват, че не Европа, а Америка и Азия са най-бързо развиващите се региони и страната трябва да търгува предимно с тях. Митническият съюз, за който настоява лидерът на опозицията Джеръми Корбин, е несъвместим с идеята за „глобална Британия“.

Все повече трезви гласове на Острова настояват, че страната вече има възможно най-добрата сделка с ЕС и тя се нарича пълноправно членство.

Ще бъде ли проведен втори референдум? Или предсрочни избори?

Тази преспектива изглежда все по-вероятна. Ако страната участва в европейските избори (нещо, което тя е задължена да направи), вероятно основният предизборен сблъсък няма да е между лейбъристи и консерватори, а между брекзитери и такива, които искат Великобритания просто да оттегли искането си за напускане на ЕС. Това може да промени вековната британска партийна система. Дали на изглеждащите все по-вероятни нови парламентарни избори Уестминстър няма бъде доминиран от съвсем различни нови партии?

Това, което е сигурно, е, че тези британски политици и граждани, които смятат, че темата за Брекзит е концентрирала вниманието на обществото прекалено дълго и страната трябва да се замисли за други проблеми като зачестилите нападения с ножове по улиците, жилищната криза, образованието, здравеопазването и т.н., ще трябва да почакат.

Кризата около Брекзит имаше и една незабелязана положителна страна. Преди две-три години  популисти в много европейски държави предлагаха страните им да напуснат ЕС. Днес, след печалния опит на Великобритания, подобни призиви са забравени!

Етикети: *