„Файненшъл таймс”: САЩ може да номинират Иванка Тръмп за шеф на Световната банка

преди 5 месеца

Изпълнителният директор Кристалина Георгиева изпълнява временно задълженията на председателя.

Американската администрация обмисля възможността да номинира дъщерята на американския президент Доналд Тръмп Иванка, както и постоянния представител на САЩ към ООН Ники Хейли за председател на Световната банка (СБ). Това съобщи в петък в. „Файненшъл таймс“, цитиран от ТАСС.

Според източници на изданието освен посочените кандидатури Белият дом обмисля и тази на директора на Американската агенция за международно развитие Марк Грийн. По-рано онлайн изданието на „The Daily Caller“ съобщи, че администрацията на Тръмп може да назначи Дейвид Мелпас, американски държавен секретар по международните въпроси, който е известен с консервативните си възгледи за институцията. Представител на Министерството на финансите на САЩ пък заяви, че Агенцията е получила „значителен брой препоръки за добри кандидати“ и „започва процеса на изучаване“ на кандидатите.

„The Financial Times“ отбелязва, че американците могат да имат конкуренти от развиващите се страни. Това включва по-специално представителя на Нигерия Нгози Оконио-Ивевал, икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие, Доналд Каберук от Руанда и индонезийския финансов министър Шри Муляни Индравати.

В понеделник Световната банка обяви, че настоящият президент Джим Йонг Ким напуска поста си на 1 февруари. Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева ще изпълнява временно задълженията на председателя. 

Джим Йонг Ким пое председателството на Световната банка на 1 юли 2012 г. за срок от пет години, а през 2016 г. управителният съвет го преизбра. Мандатът на Джим Йонг Ким трябва да изтече чак през 2022 г. Той е работил като президент повече от шест години.

Световната банка съобщи в четвъртък, че кандидатурите за ръководител на организацията трябва да бъдат подадени от 7 февруари до 14 март. След това ще бъдат определени максимум трима кандидати, а новият президент се очаква да бъде избран преди заседанието на ръководните органи на Световната банка и МВФ на 12-14 април във Вашингтон.

Етикети: *