Фаворит на Корнелия Нинова граби европейски пари в схема със сина си

преди 1 година

Завършилият Висшата школа на МВР Валери Сарандев бе назначен за областен управител на Благоевград от уж независимия служебен кабинет на президента Румен Радев през януари 2017 г. Сарандев е „сивият кардинал“ и реален ръководител на общината. В момента освен зам.-кмет на Гоце Делчев той е лидер на Областния съвет на БСП в Благоевград. И любимец на Корнелия Нинова.

На вниманието на ОЛАФ и българската прокуратура

Стефан Ташев,  Breaking.bg

Корнелия Нинова с любимеца си Сарандев

Единадесет милиарда евро се крадат всяка година от управляващите. Крадат се европейските пари от всички фондове. Това повтаря като опорна точка водачката на евролистата на БСП Елена Йончева, която се преструва на разследващ журналист. Бих посъветвал Йончева и онези, дето й пишат опорните точки, да се вгледат в партията, която я издигна първо за народен представител, а сега и за евродепутат. Там др. Йончева може да „разследва“ твърде интересни неща как се крадат европейски пари. Предлагам й един сюжет.

Общината е Гоце Делчев, управлявана вече 24 години от БСП. Кмет шести мандат е Владимир Москов, а негов заместник – Валери Сарандев. Според местните жители Сарандев е „сивият кардинал“ и реалният ръководител на общината. В момента освен зам.-кмет на Гоце Делчев др. Сарандев е и лидер на Областния съвет на БСП в Благоевград. Както и любимец на Корнелия Нинова.

Завършилият Висшата школа на МВР Сарандев е назначен за областен управител на Благоевград от уж независимия служебен кабинет на президента Румен Радев през януари 2017 г. Преди това напуска председателския пост в МИГ Гоце Делчев-Гърмен- Хаджидимово (Местна инициативна група Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово), сдружение с нестопанска цел, бенефициент на ДФ „Земеделие“ с одобрена стратегия за прилагане на мерки за финансиране на кандидати с европейски субсидии.

Сдружението е одобрено да финансира проекти на кандидати, регистрирани и упражняващи дейност на територията на трите посочени общини. Именно това сдружение е обект на сюжета, описан по-нататък, от който не е лошо да се позаинтересуват Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и българската прокуратура.

Самият Валери Сарандев

Преди няколко дни медиите публикуваха информация как Валери Сарандев се оказва собственик на четириетажен хотел в село Тешово, община Хаджидимово.

Всъщност лускозният хотел „Алгеса“ е построен с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони, или станалата нарицателна програма „къщи за гости“. Собственик на хотела е едноименната фирма със собственик синът на Сарандев Георги Валериев Сарандев. Управител е жена му Маргарита Сарандева, написа във Фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Проверка на Breaking.bg показа, че хотелът е финансиран с 200 019 лева от Програма за развитие на селските райони през програмния период 2007-2013 г. Субсидията е за „изграждане на семеен хотел“.

Семейният хотел на Сарандеви

Хора от района обаче твърдят, че сградата не се ползва по предназначение, а като семейна къща от фамилията Сарандеви. В нея има назначени двама души персонал, които я поддържат и обслужват собствениците им, когато пристигнат. Надявам се започналите проверки на всички къщи за гости и семейни хотели, построени с пари от еврофондове, да стигнат и до хотела в Тешово.

Да се върнем към Валери Сарандев в битието му на зам.-кмет на Гоце Делчев, лидер на областната организация на БСП и бивш, до 2017 г., председател на МИГ Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово. На негово място в сдружението е назначена Марина Герова, началник отдел „Обществени поръчки“ в община Гоце Делчев, която е пряко подчинена на Валери Сарандев.

Субсидията от 200 000 лева за хотела е взета от семейната фирма на Сарандеви

Тук сюжетът става още по-увлекателен. Кандидатите за европейски субсидии подават проектните си предложения през електронната система ИСУН2020, а МИГ назначава комисия за оценка на проектите, като двама оценители оценяват един и същ проект. Протоколът от оценката се изпраща на съответния управляващ орган (ДФЗ, ОПИК, ОПРЧР) и те дават становище за окончателното класиране на кандидатите.

Получилите най-голям брой точки кандидати получават финансиране, докато не се изчерпи финансовият ресурс по съответната процедура. През 2018 г. МИГ Гоце Делчев-Гърмен- Хаджидимово събира и разглежда за одобрение проекти по процедура BG16RFOP002-2.023 „Технологично обновление и внедряване на стандарти в МСП“, финансирани от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“-ОПИК.

До януари 2017 г. Валери Сарандев е шеф на МИГ Гоце Делчев-Гърмен- Хаджидимово

Кандидатстването по процедурата е през септември 2018 г., а класирането е обявено на 4 януари 2019 г. За субсидии могат да кандидатстват местни фирми в добро финансово състояние. Какво става всъщност?

До кандидатстване са допуснати 14 предложения от МИГ. „Тогава на всички кандидати започна да се обажда лично Валери Сарандев. Той предлагаше да изберем определена фирма за консултант, която гарантира 100%, че нашият проект ще спечели субсидия. Ние назначаваме комисията, обясняваше той“, разказаха пред Breaking.bg участници в процедурата. Припомням, че председател на МИГ Гоце Делчев- Гърмен-Хаджидимово е Марина Герова, началник на отдел „Обществени поръчки“ в община Гоце Делчев, която е пряко подчинена на Валери Сарандев – зам.-кмет на община Гоце Делчев и бивш председател на МИГ.

Освен по телефона кандидати по процедурата са извикани от Валери Сарандев и представени на Атанас Клинков от „Инскейл“ – консултантска фирма за разработване на проекти с европейско финансиране, където същият си партнира с Георги Сарандев, сина на Валери Сарандев.

Отваряме малка скоба: Сарандев-младши и Атанас Клинков са назначени от правителството на Пламен Орешарски в Министерството на икономиката именно в програмата ОПИК. Освободени са две години по-късно след идването на второто правителство на Борисов.

И какво се оказва? За да спечелиш проект в Гоце Делчев и района, трябва да минеш през зам.-кмета Сарандев, който назначава комисията, и през сина му като „консултант“, който гарантира 100% успех. Разбира се, това партньорство остава скрито за властите, но гарантира успех на кандидатите по процедурата.

Декларация на Сарандев-младши за отсъствие на конфликт на интереси
в Министерството на икономиката при Орешарски

Нещо повече, един от оценителите на проектните предложения – Милен Спасов, е управляващ дружество от IT сектора, което според неофициална информация ще разработва с подставена фирма и ще внедрява софтуерни продукти на кандидатите по процедурата. Което само по себе си представлява допълнителен финансов стимул за оценителя и пряк конфликт на интереси.

Още преди обявяване на решението кои фирми получават средства и кои остават в резерва някои от кандидатите подават сигнали към ОПИК и Министерството на икономиката. Това става през октомври и ноември 2018 г. Те сигнализират за нередности по оценка на процедурата. Предупреждават за конфликт на интереси и търговия с влияние от страна на Сарандев, но от ОПИК не реагират.

И, о, чудо! Обещаното от любимеца на Корнелия Нинова и областен лидер на БСП се сбъдва. От осем одобрени фирми на седем консултант е именно дружеството, препоръчано от зам.-кмета на Гоце Делчев. Сред тях една фирма е собственост на общински съветник от БСП.

Под чертата за европейски пари остава най-голямото предприятие в региона „Пирин пласт“, което осигурява работа на стотици хора. Явно фирмата е сбъркала с „консултанта“.

Фирмите-„победители“

Гаранцията „Ние назначаваме комисията, другите нямат шанс“ не е съвсем евтина, въпреки че работи. Според запознати „консултантите“, сред които е и синът на зам.-кмета Сарандев, взимат двойно повече от другите фирми в бранша. Искат 10% от средствата по проекта и 6000 лв. в аванс.

По груби сметки „консултантите“ около Сарандев са прибрали по 40 хил. лв. от проект. При седем одобрени. Направете си сметка за колко чисти пари става дума.

Остава да видим дали този сюжет ще се стори интригуващ за ОЛАФ, прокуратурата и Елена Йончева.

Етикети: * * * *