Гамбитът на Борис Джонсън

преди 2 години

На 93 годишна възраст и в 66-та година на своето царуване, на кралица Елизабет Втора може да ѝ се наложи да вземе най-съдбоносното решение вземано от британски монарх след 17 век.

Борис Джонсън при назначаването му за премиер
Снимка Sky news

В края на миналата и началото на тази година стана ясно, че гамбитът на Тереза Мей не е успял. След две години преговори с ЕС тя предложи на Британския парламент спогодба за Брекзит, която не беше по вкуса нито на тези, които настояват за напускане, нито на политическите им опоненти, които считаха Брекзит за фатална грешка. Мей заплаши „брекзитерите“, че ако не подкрепят нейната спогодба, Брекзит може и да не се състои. Същевременно тя се опита да убеди противниците на Брекзит, че единствено предложената от нея спогодба ще доведе до плавно напускане на Съюза и така ще се предотврати хаотично излизане, което по всички прогнози ще доведе до огромни икономически загуби и обедняване на страната. Споразумението на Тереза Мей беше отхвърлено на три пъти от парламента и на нея не ѝ остана нищо друго, освен да се оттегли като премиер и като лидер на Консервативната партия.

На нейно място беше избран противоречивият Борис Джонсън. Той се впусна в съвсем различен и много по-рискован гамбит. Ако Тереза Мей се опитваше да обедини дълбоко разделеното британско общество около своята (мека според „брекзитерите“, крайна според привържениците на оставането в ЕС) сделка, то Борис Джонсън  застана до крайните „брекзитери“. Той заяви, че хората са гласували за напускане на ЕС и политиците са длъжни да изпълнят тази тяхна вола. Ако в последния момент ЕС се съгласи на сделка, приемлива за Британския парламент, чудесно. Ако ли не, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври и да става каквото ще.

Не е трудно да се разберат мотивите на неговото позициониране. Партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж спечели европейските избори, в които според „брекзитерите“ страната изобщо не биваше да участва. След наскоро проведените частични избори мнозинството на управляващата коалиция на консерваторите и на Демократичната юниониостка партия от Северна Ирландия се сведе до един глас. Изборите чукат на вратата и премиерът е убеден, че ако не проведе Брекзит, Консервативната партия може да остане без избиратели.

Той обаче поема огромен риск, защото в собствената му партия има много депутати, които изпитват ужас от Брекзит без сделка. Борис Джонсън отстрани всички министри, които изпитват колебания относно политиката на Брекзит на всяка цена и когато парламентът се събере отново през септември, може да не гласуват доверие на правителството. Разбира се, премиерът се надява да получи подкрепа от група лейбъристки депутати, избрани в региони, гласували за Брекзит, които по много причини са в тежък конфликт с лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин. И все пак

съществува голяма вероятност кабинетът на Борис Джонсън да не получи вот на доверие. Никой не може да предскаже какво би се случило тогава.

По закон премиерът разполага с две седмици, през които да се опита да събере парламентарно мнозинство и ако не успее, е длъжен да предложи на кралицата дата за провеждане на нови избори. Според съветника на Джонсън Доменик Къмингс – нестандартния политически стратег, който менажираше кампанията за напускане на ЕС (оглавявана от Борис Джонсън), парламентът вече е пропуснал възможността да предотврати Брекзит без сделка. Нищо не би попречило на премиера да поиска от кралицата предсрочните избори да се проведат непосредствено след 31 октомври, когато Брекзит – с постигнато в последния момент споразумение или без споразумение, ще е вече свършен факт.

Бившият външен министър сър Макълм Рифкинд препоръча на премиера да не следва примера на крал Чарлз Първи, който през 1628 г. не приема волята на парламента и това довежда до гражданска война, след която кралят е обезглавен.

Ако през първите дни на септември премиерът не получи доверие от парламента, но продължи с настояването, че народът и парламентът вече са гласували за Брекзит и това не подлежи повече на обсъждане, 93-годишната Елизабет Втора ще бъде изправена пред много тежка дилема. Да позволи на премиера да изпълни своя план за Брекзит на всяка цена, или да го уволни и да назначи „служебен“ премиер до провеждането на избори преди 31 октомври, като евентуално Брекзит бъде отложен или отменен.

Каквото и решение да вземе тя, то ще вбеси голяма част от тежко разделената нация, а това няма как да не се отрази на престижа и на монархическата институция.

Етикети: * * *