Гамбитът на Тереза Мей пропадна

преди 3 години

Гаранциите за ирландската граница може да блокират Брекзит

Великобритания  се оказа в най-дълбоката политическа криза от Втората световна война насам. Обществото ѝ никога не е било толкова разделено още от времето на Реформацията, когато Хенри Осми къса с папата и католическата вяра.

Сега накъде?

Опитът на Тереза Мей да накара привържениците на Брекзит да приемат нейното споразумение, като ги уплаши, че в противен случай страната може да остане в Европейския съюз и да принуди привържениците на оставането да подкрепят плана ѝ, за да не се стигне до т. нар. „твърд Брекзит“, се провали.

Въпреки многократните й повторения, че това е единствено възможното споразумение, щом стана ясно, че ще изгуби насроченото за днес гласуване в парламента, тя отложи парламентарния вот.

Тереза Мей се опитва да изглежда оптимист, като заяви, че през оставащите 108 дни до крайния срок за Брекзит ще посети Хага, Берлин и Брюксел с надеждата да издейства по-добро предложение. Което засега изглежда малко вероятно.

В Консервативната партия избухна бунт. Основните възражения, които твърдите привърженици на Беркзит изтъкват срещу плана ѝ, са свързани с т. нар. Ирландска спирачка. (The Irish backstop)

В споразумението, което Тереза Мей договори с ЕС, e предвидено, че между Северна Ирландия и Ейре при никакви обстоятелства няма да има „твърда“ (контролирана) граница. Как обаче това може да стане не е ясно. Според договорката след Брекзит Великобритания ще остане в Единния пазар до декември 2022 г. През този период кралството ще спазва всички европейски правила, без да участва в тяхното приемане.

Ако дотогава не бъде договорено  как Великобритания едновременно ще ограничава свободното движение, ще сключва търговски споразумения с други страни и същевременно няма да контролира границата в Ирландия… Обединеното кралство няма да може да напусне Единния пазар без съгласието на ЕС.

В очите на привържениците на Брекзит това означава, че

ЕС ще може да държи кралството в Единния пазар, докато намери за добре.

Ако за тях излизането от ЕС бе освобождаване от европейските „окови“, споразумението превръща кралството във васал.

От другата страна на Ламанша не дават никакви индикации, че са готови да предоговорят трудно постигнатото споразумение. Координаторът за Брекзит в Европейския парламент и бивш белгийски премиер Ги Верховстад заяви, че Европа няма да предаде ирландците. Т.е., Брюксел няма да се съгласи на Брекзит, който не запазва отворена границата в Ирландия. Европейците си дават ясно сметка, че поставянето на КПП-та там ще застраши трудно постигнатия мир на острова.

Но за мнозина привърженици на Брекзит гаранциите, че границата ще остане отворена означава, че Великобритания ще трябва или да остане завинаги в Единния пазар, или да предостави различен статут на Северна Ирландия!

В Британския парламент настъпи пълен хаос. Вече няма мнозинство, което да подкрепя което и да е от четирите възможни решения. Такова липсва и в обществото.

Решение 1. Великобритания, подобно на Норвегия, остава асоциирана с ЕС. Приема търговските правила и свободата на движение. Плаща дял в общоевропейската хазна, без да може да определя  правилата на ЕС. Противниците на подобно решение са много и различни. Сред тях има привърженици и противници на Брекзит. Те с право заявяват,че това не е решение „Норвегия +“, а Европа-“.

Решение 2. Отлагане на Брекзит и нови избори. Възможността крайно левият  лейбъристки лидер Джерми Корбън да стане премиер ужасява мнозина от торите.  Но на всички вече е ясно, че Тереза Мей не се ползва с доверието на мнозинството в Уестминстър!

Решение 3. Твърд Брекзит. След 29 май 2019 година Великобритания издига КПП-та по границата с Ирландия и започва да търгува със страните от ЕС по правилата на Световната търговска организация. Това означава, че вносът и износът ще трябва да бъдат документирани, проверявани и обмитявани. Хиляди фирми няма да могат редовно да получават доставки. Очаква се остър недостиг на храни и лекарства. Привържениците на Брекзит настояват, че техните опоненти насаждат преувеличени страховете от хаос … но все пак в парламента има огромно мнозинство, което заявява, че няма да допусне „твърд Брекзит“.

Решение 4. Нов референдум. Стана ясно, че Брекзит ще донесе значителни икономически загуби. Но близо половината британски граждани вярват, че си струва да понесат известни сътресения, за да се измъкнат от задълженията, които им налага ЕС. Мнозина са убедени, че в дългосрочен план Брекзит предвещава огромни предимства. Настояват за глобална Британия, която сключва търговски споразумея с когото си иска и има пълен контрол над своите граници, над своите пари и над своите закони.

Тереза Мей, която не крие, че е гласувала за оставане в ЕС, се противопоставя на идеята за втори референдум с мотива, че това ще разклати вярата на избирателите в институциите, които би трябвало да изпълняват тяхната повеля. Втори референдум ще раздели обществото още повече, смята тя. Ако избирателите с малка разлика гласуват за оставане, привържениците на Брекзит ще се почувстват излъгани и ще се радикализират още повече. Привържениците на оставане в ЕС обаче настояват, че през 2016-а избирателите не са знаели какви са възможностите. Днес е ясно, че (поне в обозримо бъдеще) няма по-добро за икономиката поне решение от оставане в ЕС.

Кризата, която тресе Европейския континент, не спомага оставането в ЕС да бъде предоставено като шанс. Привържениците му засега се задоволяват да изтъкват, че то е най-безболезненото решение. Никой не говори за Европейската мечта.

Но и мечтателите за „глобална Британия“ също получиха студен душ от американския президент Тръмп. Мнозина очакваха от него, че ще демонстрира готовност да отвори американския пазар за британски стоки и услуги веднага след Брекзит. Засега той демонстрира само готовност за затягане на правилата и ограничаване на вноса в САЩ.

Друг проблем, който се задава на хоризонта, е гневът на Шотландия. През 2014 година шотландците гласуваха за оставане във Великобритания, защото им бе обещано равноправно партньорство. През 2016-а те гласуваха масово за оставане в ЕС, но не бяха допуснати в последвалите преговори с ЕС.

Шотландският премиер г-жа Никола Стърджън осъди остро решението на Мей за отлагане на гласуването. Възможността за отделяне на страната от Обединеното кралство отново е поставена на дневен ред.

Никой не може да предскаже какво ще се случи с Обединеното кралство през следващите дни, седмици и месеци. Завръщането към безоблачните дни засега изглежда трудно постижимо.

Но през богатата си история Великобритания неведнъж е успявала да премине през бурите и да намери достойно място в света!

Етикети: * * *