Гамбитът на Тереза Мей се провали

преди 3 години

Кризата около Брекзит вече нанася непоправими щети не само на британската икономика, но и на трудно изградения образ на Великобритания като стабилна и уважавана държава.

Опитът на британския премиер да накара депутатите да гласуват за нейното споразумение се провали. С 391 на 242 Уестминстърският парламент отхвърли нейното предложение за втори път. Северноирландската Демократична юнионистка партия, която осигурява правителственото мнозинството, гласува против. Същото направиха и 75 народни представители от консервативната партия на Мей, както и почти цялата опозиция.

В продължение на няколко месеца Тереза Мей се опитваше да сплаши привържениците на напускането да подкрепят плана ѝ, защото в противен случай Брекзит може и да не се състои, а привържениците на оставането в ЕС или поне в Единния пазар – с опасността да се стигне до Брекзит без споразумение.

Гамбитът на Мей не успя. Както предаде BBC, след гласуването тя заяви, че

„Обединеното кралство е изправено пред незавиден избор, но трябва да го направи.“

Все повече изборът пред депутатите се свежда до неизпълнение на волята на избирателите, изразена на референдум преди близо три години, или катастрофално обедняване и хаос. До Брекзит остават само 17 дни и ако не се постигне някакво споразумение, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение.

Ако утре парламентът не приеме Брекзит без сделка, което засега изглежда вероятно, Великобритания ще поиска отлагане на напускането. За да бъде одобрено от останалите 27 членки на ЕС, искането трябва да бъде обосновано добре.

От Брюксел пристигат сигнали, че страните-членки ще допуснат само кратко отлагане.

Невъзможно е Великобритания да участва в предстоящите европейски избори, в работата на Европейската комисия, в изготвянето на европейския бюджет, а след това да напусне.

Много наблюдатели подчертават, че кризата около Брекзит вече е нанесла непоправими щети не само на британската икономика, но и на трудно изградения образ на Великобритания като стабилна и уважавана страна.

Етикети: *