Гърция с нови претенции към Германия

преди 9 месеца

Гръцкият парламент задължи правителството да поиска милиарди евро репарации от Германия.

Премиерът Ципрас

След като Договорът от Преспа беше разделил гръцкия парламент, вчера с небивало единодушие той прие решение, с което правителството се задължава да подеме кампания, с която да поиска от Германия милиарди евро репарации за щетите, нанесени по време на Втората световна война, предаде Ройтерс.

Тази претенция е наш исторически и морален дълг“,

заяви премиерът Ципрас след близо 12-часов дебат.

Макар специална парламентарна комисия през 2016 г. да бе определила исканията на 269 милиарда евро, които могат да се увеличат до 300 милиарда, ако се прибави и заемът, който Хитлер е взел принудително от Гръцката национална банка през 1942 година, за да финансира кампанията си в Северна Африка, в днешното решение не се споменава определена сума. Лидерът на опозицията Кирякос Мицотакис се ангажира, че ще продължи иска за компенсациите, ако дойде на власт. Единствено крайно дясната партия „Златна зора“ се обяви „против“.

Говорителят на германското правителство Щтефан Зайберт обаче заяви, че:

Въпросът с германските репарации отдавна е затворен както от гледна точка на закона, така и политически“.

Още през 1960 година Западна Германия се извини на Гърция и ѝ изплати 115 милиона марки под формата на репарации.

Гърция едва сега започна да излиза от рецесията, причинена от наложените от „тройката“ (Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската банка) ограничения в замяна на многомилиарден спасителен план.

Неотдавна Ципрас поиска и от британското правителство да върне мраморните статуи и барелефи от Партенона,  които британците са закупили от османската администрация на Атина малко преди Гърция да обяви своята независимост.