„Гардиън“: Упоритостта на Тереза Мей в преговорите за Брекзит може да се окаже пагубна за нея

преди 3 години

ЕС повтаря от ноември - значителни промени в споразумението за излизане просто не са на масата.

Британският премиер Тереза Мей демонстрира през последните две години упоритост, която на моменти й се отплати. Но сега, когато процедурата по излизането на Обединеното кралство от ЕС достига нов повратен момент, същата тази упоритост може да се окаже пагубна за нея, пише британският в. „Гардиън“.

В сряда Мей се срещна с редица длъжностни лица в Брюксел в опит да внесе промени в сделката за Брекзит, които да са приемливи и за ЕС, и за депутатите от британската Консервативна партия. В  действителност обаче този подход е на път да дерайлира. Моралният и политически провал на този подход е видим от общото изявление след срещата на Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В него се казва ясно нещо, което ЕС повтаря от ноември – значителни промени в споразумението за излизане просто не са на масата.

Надеждата на Мей следователно е да изкопчи някаква форма  на обещание във връзка с договорения предпазен механизъм за Северна Ирландия, с което да може да убеди торите, гласували миналия месец против сделката, да размислят. Но перспективата тя да осигури мнозинството, от което се нуждае, за да прокара каквато и да е сделка в Камарата на общините с гласовете на торите и на Демократичната юнионистка партия, са все още почти  нулеви.

Мей продължава упорито да опитва да убеди торите, че сделката й е най-малкото зло от всички варианти – от мек Брекзит до втори референдум. В същото време милионите хора, които искат Великобритания да остане тясно свързана с Европа, са пожертвани за сметка на недалновидната цел да се запазят временно единни  редиците на Консервативната партия, пише „Гардиън“. 

БТАНадеждата на Мей, следователно, е да изкопчи някаква форма 
на обещание във връзка с договорения предпазен механизъм за 
Северна Ирландия, с което да може да убеди торите, гласували 
миналия месец против сделката, да размислят. Но перспективата тя
да осигури мнозинството, от което се нуждае, за да прокара 
каквато и да е сделка в Камарата на общините с гласовете на 
торите и на Демократичната юнионистка партия, са все още почти 
нулеви.

Мей продължава упорито да опитва да убеди торите, че 
сделката й е най-малкото зло от всички варианти – от мек Брекзит
до втори референдум. В същото време милионите хора, които искат
Великобритания да остане тясно свързана с Европа, са пожертвани
за сметка на недалновидната цел да се запазят временно единни 
редиците на Консервативната партия, пише „Гардиън“. 

БТА

Етикети: * *