ГЕРБ, СДС и БЗНС канят гражданите на Добрич на поклонение пред жертвите на комунизма

преди 1 година

На 1 февруари, в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, структурите на ПП ГЕРБ, СДС и БЗНС в Добрич канят гражданите да почетат паметта на убитите от престъпния режим. Поклонението ще се състои от 12 часа пред Кръст-паметника на улица "Батовска", който се намира над паметника на хан Аспарух. Ще бъде отслужена панихида.

На 1 февруари, в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, структурите на ПП ГЕРБ, СДС и БЗНС в Добрич канят гражданите да почетат паметта на убитите от престъпния режим. Поклонението ще се състои от 12 часа пред Кръст-паметника на улица „Батовска“, който се намира над паметника на хан Аспарух. Ще бъде отслужена панихида.

На 1 февруари 1945 г. започва най-мракобесният период от новата история на България. На този ден са разстреляни 147 личности от политическия елит на държавата преди окупацията от СССР. Сред убитите са тримата регенти, 67 депутати, 22-ма министри, 47 генерали и полковници, издатели на централни вестници и публицисти.

Екзекуцията е последвана от още над 2600 убийства, разпоредени от така наречения Народен съд. За по-малко от година е избит цветът на политическия, икономическия, военния, духовния и интелектуалния елит на страната ни.

Народният съд обявява още 226 доживотни тъмнични, 8 двайсетгодишни, 946 петнайсетгодишни, 687 десетгодишни и 3741 по-кратки присъди, като мнозина умират от побои и изтезания веднага след задържането им.

В Добрич Народният съд започва заседанията на 21 февруари 1945 година в тогавашното кино „Родина“. Задържани са 86 човека, произнесени са 18 смъртни присъди и 12 доживотни. Шестима не се явяват пред съда, защото са екзекутирани преди обявяване на присъдите.

На 8 март 1945-та, в края на старите добрички гробища са разстреляни 18 наши съграждани. Телата им са заровени в общ гроб. Там сега се издига Кръст-паметник.
Ето имената на убитите от Народния съд в Добрич:

Иван Колев Карагьозов

Иван Делчев Георгиев

Георги Петров Митев

Георги Колев Стоянов

Петър Петров Найденов

Ганчо Колев Ганчев

Иван Петров Армутлийски

Георги Киров Табаков

Кръстю Стефанов Петров

Йордан Петров Опълченов

Стоил Георгиев Тренев

Никола Василев Бабаджов

Боньо Бонев Георгиев

Марин Тодоров Иванов

Захари Георгиев Попов

Любен Петров Станчев

Атанас Цветков Михайлов

Димитър Георгиев Ашиков

Бележка: Снимката е на Народния съд в Добрич, взета е от книгата на Георги Казанджиев „Народният съд в Добрич“

Етикети: