Германец от турски произход зае престижна позиция

преди 3 години

Селен е първият имигрант, който е достигнал до такава висока позиция в Германия.

На 21.1.2019 г. Службата за защита на конституцията (СЗК) на Германия (вътрешната сигурност) е назначила Синан Селен, германски гражданин от турски произход, за неин заместник-началник. Той става заместник на Томас Халденванг. Това пише в сайта на службата, цитиран от турския вестник „Сабах“.

Синан Селен

Запознати отбелязват, че Селен е първият имигрант, който е достигнал до такава висока позиция в Германия. Новият зам.-ръководител на германското контраразузнаване е роден в Истанбул, Турция. Завършва Юридическия факултет на Университета в Кьолн. От 2000 до 2006 г. заема няколко длъжности във Федералната криминална служба, преди да се премести в отдела за борба с тероризма и екстремизма на Министерството на вътрешните работи.

През 2009 г. Синан Селен е повишен на длъжността зам.-началник на отдел „Контрол на престъпността” в Дирекцията за обществена сигурност в Германия, където остава до 2012 г. През 2016 г. започва да работи в частния сектор и създава инфраструктурата за сигурност на туристическата компания TUI в целия свят.

В Германия има 3,5 милиона турци, от които два милиона имат германско гражданство.