„Голата Мона Лиза“ може да е била нарисувана от Леонардо да Винчи

преди 1 година

Експертите по изкуствата може би са решили една загадка, която ги е озадачавала от години: дали рисунката на гола жена, която има поразителна прилика с Мона Лиза, е оригинал на Леонардо да Винчи?

Матю Робинсън от CNN.

Голата Мона Лиза, илюстрация от CNN

След продължителни тестове изследователи от Центъра за изследване и възстановяване на музеите на Франция твърдят, че рисунката с въглен,  известна като „Монна Ванна“ или „Голата Мона Лиза“, е завършена в студиото на Да Винчи и може да е била дело на самия майстор.

Смяташе се, че рисунката е била завършена от учениците на Леонардо, но експерти в центъра установиха, че голяма част от работата е завършена от художник-левичар. Това подкрепя предположенията, че самият Да Винчи е създател на „Голата Мона Лиза”.

Матю Делдик, куратор на музея Конде, където рисунката се е съхранявала от 1862 г., казва, че анализът е разкрил „много нови елементи“, включително „леви отпечатъци от въглен почти навсякъде“.

Изследванията са установили също, че рисунката се характеризира с предпочитаната от Да Винчи техника „sfumato“ –  размазване на цветови преходи. Така се установява, че картината не е копие на изгубен оригинал.

„Има много голяма вероятност Леонардо да е направил по-голямата част от рисунката – казва Делдик. – Това е много добро качество, дело на велик художник и е почти сигурно, че е подготвителна работа за маслената живопис“, добавя той.

Мона Лиза, илюстрация Интернет

Предположенията на експерти, че чертежът може да е оригинален, се появяват през 2017 г., когато Бруно Мотен, експерт по опазването в Лувъра, потвърди, че рисунката датира от същия период като живота на Да Винчи, от който е и „Мона Лиза”. Мотен обаче вярваше, че „Голата Мона Лиза” е завършена от художник-десничар, като по този начин изключваше Леонардо.

Въпреки възобновения ентусиазъм от рисунката Делдик предупреди, че експертите трябва да „останат предпазливи“ и да бъдат „сериозни“, когато  приписват на работата на Да Винчи.

Делдик призна, че въпреки „качеството на рисунката както с невъоръжено око, така и при анализ на образи“ експертите никога не могат да бъдат „абсолютно сигурни“ в нейния произход.

През юни „Монна Ванна” ще бъде в центъра на изложбата в музея Condé в Chantilly, Северна Франция, в чест на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи през 1519 година.

Етикети: *