Големите демократи са лицемери и политически аматьори

преди 1 година

Поне да имаха смелост да закрият ДСБ, тя е в клинична смърт

От фейсбук страницата на автора.


Вчера Радан Кънев каза в интервю пред bTV, че и „трите формации в „Демократична България“ са с идентични позиции по важните теми“, като коалицията била заявка за това, което щяло да се случи в Европа – „един мощен, прогресивен, демократичен, умерен центристки съюз.“ Христо Иванов от своя страна заяви, че г-н Кънев винаги бил от правилната страна на историята.

Може би това би било вярно, ако десният избирател имаше паметта на златна рибка. Първоначално нямах намерение да го коментирам, но в крайна сметка се замислих върху значението на тези думи, особено в контекста на предложената от Тимерманс (кандидатът на ПЕС за председател на ЕК, б.р.) коалиция между либерали, социалисти и зелени в ЕП през следващия мандат, което отговаря точно на „прогресивен, демократичен (това трябва да е в още едни кавички), центристки“ съюз.

Тези думи на Кънев може да означават единствено следното:

1. Политики като The Green New Deal с милиардни програми за финансиране на „зелен преход“, застрашавайки енергийната стабилност на континента и жизненоспособността на хиляди бизнеси, разни макронизми като „европейски служби за защита на демокрацията“ и „данъчна справедливост“, както и всякакви левичарски глупости за мултикултурна Европа явно не предизвикват никакъв спор или поне противоречие сред партиите в ДБ.

2. От което следва, че „Демократи за силна България“ вече не съществува като партия, а е просто един електорален придатък на „Да, България“ и „Зелените“ (или както се казват в момента – „Зелените“ ставаме „Зелено движение“).

3. „Зелените“ са едновременно най-големите печеливши, защото единствени (след явно клиничната смърт на ДСБ) имат ясно изразена идеология от трите и формират единствените политически предложения на коалиция „бием се с лошите“, но и най-големите губещи, защото са също толкова маргинализирани, колкото и старите десебари в аморфната мъгла на либералстващите да-българисти. Никаква благодарност няма да има за вас и вашите усилия.

Имам четири думи за големите демократи:

Снимка Интернет

Лицемери и политически аматьори. В това сте се превърнали. Поне да имахте смелост да закриете ДСБ и да направите една заявено ляволиберална партия с „Да, България“, но я нямате. Щеше да ви прави чест, но уви – в момента паразитирате върху надеждите на стария десен електорат. Нагло използвате в клипове символите на друга партия – СДС, в момента ваш конкурент, приписвайки си история, към която вече няма как да сте съпричастни.

Аматьорските егоцентрични грешки отпреди само две години не са забравени и няма как да ги замажете със задълбаване в точно обратната посока на политическия компас, в сравнение с позициите отпреди едва две години, не и в очите на десния избирател. Може би пък е за добро – поне стана ясно кой какво наистина мисли. В това не само че няма нищо лошо, напротив, може да допринесе за изчистване на пространство за нещо ново в бъдеще.

Затова и не се чудете защо много осъзнато десни избиратели няма да направят пореден компромис и да подкрепят тази аморфна коалиция, колкото и трудно да е това с оглед емоционалната привързаност на част от нас към една или друга абревиатура. Убеден съм, че вече знаете какъв е моя преференциален избор.

Мислете!

Етикети: * *