Густо, майна! Да живей Европейската столица на културата!

преди 1 година

Улиците на града са пълни с хора и всички се поздравяват с „Честит празник!“

Това написа във Фейсбук известната тв журналистка Нери Терзиева. И поясни, че „густо“ – от италианското „gusto“, което си подвиквали италианските архитекти на главната в Пловдив, а „майна“ – от моряшкия вик „нагоре!“от времето на мечтата Марица да е плавателна.

Днес е велик ден за Пловдив! Това е заглавието на репортажа в пловдивския сайт „Под тепето” от откриването на Европейската столица на културата – 2019 г. във втория по големина български град в събота вечерта.

Хиляди гледаха на живо шоуто за откриването на Европейска столица на културата около кулата-сцена, продължава репортажът. Улиците на града са пълни с хора и всички се поздравяват с „Честит празник!“

Снимката е от ФБ профила на Нери Терзиева

Мотото на спектакъла е „Ние сме всички цветове“. Той бе поставен на уникална сцена в самия център на града, пред погледите на десетки хиляди пловдивчани и гости на града. На 30-метровата кула по различно време се качиха общо 1500 участници, които в края на програмата на двата подиума от по 120 метра изписаха с големи букви #заедно#together.

Спектакълът започна с кавалджия № 1 на републиката, големия Теодосий Спасов, който изпълни специална своя композиция,  посветена на събитието.

А космическата Валя Балканска извиси глас над Града под тепетата, песента поде хорът на Пловдивската опера под диригентството на Диян Чобанов.

Повечето от стотиците официалните гости наблюдаваха откриването на спектакъла от панорамния ресторант на 5-я етаж на хотел “Тримонциум”. Там бяха: президентът Росен Плевнелиев със съпругата си Деси Банова, председателят на НС Цвета Караянчева, министрите на финансите Владислав Горанов, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, много представители на дипломатическия корпус, депутати, евродепутати, общински съветници.

„Под тепето” помества снимка на вицепрезидента Илияна Йотова и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Но още от началото на годината Фейсбук бе залят от атаки, плювки, обиди и каквото му дойде на ум на българския хейтър за събитието. Те истеризираха в събота вечер. Спектакълът бе сравняван с асамблеята „Знаме на мира” и фестивала на политическата песен „Ален мак” – и двете мероприятия бяха провеждани по времето на социализЪма преди повече от 40 години, когато повечето участници в спектакъла не са били родени. Просто не си струва да разваляме настроението на пловдивчани с тези писания.

Разбира се, имаше и основателни критики, най-вече от пловдивчани, които добре познават града си и искат той да бъде наистина европейска столица. Нападките им са естествено срещу кмета.

„Приоритети” помества две коренно противоположни мнения на двама уважавани автори и известни общественици, публикувани във Фейсбук.

Христо Марков, бивш депутат от СДС:

ПЛОВДИВ ПРОСТО НЕ ЗАСЛУЖАВА ТОВА !!! Обичам толкова много този град, а унижението тази вечер надхвърли и най-мрачните ми очаквания. Такова тържество на самодейността не съм очаквал, явно „Знаме на мира “ живее в главите на управниците. Говоря за „невижданото“ откриване на Столица на културата. Поне да бяха си научили речите, особено тая Габриел. Как е възможно това?! И са дали 3 милиона за този тотален кич?! В стила на Мамин Тотю и Спас Лимбата, без думи останах. Викам си, поне ще чуя за пореден път Валя Балканска, а „умниците“ прекъснаха по средата изпълнението й за … заря. Къде е Пловдив – великият град на художници, на поети, на актьори? Ако аз трябваше да правя сценария, щях само да възправя на сцената Кристо (който е с пловдивски корен) и Соня Йончева (която си е чиста пловдивчанка, а отвя от сцената Ана Нетребко – най-голямата оперна звезда). Дори това не се сетиха дебилите от фондацията на Мамините. Грандомания и ужасяващ кич! Не мога да пиша повече…

Емил Кошлуков, журналист, бивш депутат, програмен директор на БНТ:

Пловдив е чудесен град. Ако четете „Ню Йорк Таймс“, „Индипендънт“, „Гардиън“, гледате CNN, ще разберете, че трябва задължително да го посетите. И ще изкарате прекрасно в Пловдив.

Ако четете българи във Фейсбук, ще помислите, че ви пращат в Мордор. Едни определени българи, с претенции за пазители на истината и върховни съдии на всичко. Те изливат тонове злоба върху Пловдив, само защото трябва да мразят, иначе няма какво да правят.

Пловдив обаче си остава прекрасен град. С всичките си недостатъци, въпреки пропуските и грешките в управлението. Защото хубавото е много повече от несвършеното, защото Капана пращи от гости, защото бизнесът го избра за инвестиции, защото става все по-добре да живееш в Пловдив.

И ще бъде Европейска столица на културата, ще е една хубава година за града и за България. Въпреки несвършения ремонт на площада, защото зад площада има свършени, оправени пеещи фонтани, под площада има римски форуми и базилики, от площада тръгва огромна, разкошна пешеходна улица, най-дългата, а от двете ѝ страни архитектурата е впечатляваща.

Пловдив има душа, има чар и история, която все по-добре се вижда. Две крачки и можеш да видиш и Златю Бояджиев, и Слона един до друг. Можеш да гледаш Антигона така, както са я гледали на премиерата. Можеш да влезеш в етнографския музей и да разбереш защо пловдивските търговци са имали представителства в Лондон и Индия преди два века.

Вместо това, да хулиш Пловдив също може. И дребните, злобни хора трябва да имат някаква наслада.

Както беше казал един светогорски монах, „ако питаш пеперудата, ще ти каже, че покрай реката има цветя, прохладна вода, цъфнали дървета…, а ако питаш мухата, ще ти каже, че има л…но“.

Кой каквото го влече.

Етикети: *