И „бащата“ на съветската космическа програма е минал през преизподнята

преди 3 години

Червеният терор не подминава и Сергей Корольов

Познавате ли този затворник?

Това е „бащата“ на съветската космонавтика Сергей Корольов.
Както милиони поданици на СССР, и той става жертва на донос и през 1938 г. е осъден на 10 години , като е пратен в концлагер на ГУЛаг.

Корольов е роден в Украйна и завършва Киевския политехнически институт, а през 1926 г. се мести в Московския държавен технически университет, където започва да се интересува от ракетни двигатели, най-вече на частни начала и чрез самообразоване. Мечтата му е да прати ракета в Космоса.

През 30-те години в СССР се разразява манията по доносите.
Те са като епидемия.

Милиони работници са настанени в жилищата на старата буржоазия в големите градове и няколко семейства делят по една стая в апартаментите.
Много от тях използват репресивния апарат на НКВД, за да си осигурят още една стая, и пускат доноси срещу съседите си, че говорят против властта, че са предатели и т.н. Много често съпрузи пускат доноси срещу половинките си, а дори и синове и дъщери срещу родителите си.

Тази масова епидемия се разгръща и на работните места, където, за да си осигурят по-добра служба, с по-висока заплата, мнозина руснаци пускат доноси срещу колегите си.
Процедурата е следната: през нощта идва гарванът (така са наричали камионетките на НКВД), тропат на вратата, арестуват нищо неподозиращата жертва и директно я отвеждат в килиите на затвора, където почват изтезания с цел самопризнания. След като се подпишеш под скалъпените обвинения и признаеш, че си враг, следва бърз съд без втора инстанция, който те осъжда на смърт или на 10 години концлагер. Жената и децата ги разделят и ги заточват.
Над 50 милиона поданици на СССР стават жертва на концлагерите на ГУЛаг по този ред.

Сред тях е и „бащата“ на космонавтиката Корольов, който обаче изважда късмет, защото през 1944 г. на болшевиките им трябват инженери и е освободен.

През лятото на 1945 г. в Москва е създадена група „Выстрел“, която има за цел да събере от немските заводи поне няколко ракети Фау-2 за изпитания. На 1 август 1945 г. Корольов е изпратен в град Нордхаузен, Източна Германия, със задача да събере и проучи ракетите Фау-2 (V-2), които разработва немският инженер Вернер фон Браун.

Понеже американците вече са го закарали в САЩ, както и по-голямата част от ракетите и чертежите, на Корольов му се налага да извърши чрез части на Червената армия издирване на хора, работили в завода.

В съветската окупационна зона заедно с немски специалисти успяват да възпроизведат няколко ракети Фау-2 и веднага е създаден институт и завод, където след близо 3 години успяват да конструират и първата „руска“ балистична ракета, с което всъщност се слага началото и на руската ракетна програма.

Институтът в Нордхаузен е закрит през същата 1947 г., а немските учени са преместени в Москва…

Етикети: * *